Главният изпълнителен директор международната инвестиционна банка Голдман Сакс Дейвид Соломон е наказан за лошите финансови резултати през 2022 г. и по решение на акционерите на банката ще вземе с около 10 млн. долара по-малки бонуси в сравнение с предходната година.

Според информация, подадена в Комисията по ценни книжа и борси (SAC) и цитирана от Ройтерс, Соломон ще получи 25 млн. долара годишен бонус за миналата година. Тя представлява близо 30% спад в сравнение с 35-те милиона долара, които Соломон е прибрал през 2021 г., посочва още информационната агенция.

Самата годишна заплата на главният изпълнителен директор остава непроменена - 2 млн. долара. От компанията обаче заявяват, че неговото "годишно променливо възнаграждение", изплащано под формата на комбинация от ограничени дялове акции, базирани на постигнати резултати, и парични средства, е значително под нивата от 2021 г.

Причината за това са по-слаби приходи в сравнение с предхопдната година. Акциите на Goldman Sachs също така спаднаха с повече от 10% през 2022 г., въпреки че това не беше толкова голям спад, колкото този, който претърпяха конкуренти като Morgan Stanley, JPMorgan Chase и Bank of America.

Goldman Sachs, както и останалата част от Уолстрийт, беше силно засегната от забавянето на сключването на сделки през миналата година. Компанията отчете 16% спад на приходите през четвъртото тримесечие и 66% спад на печалбата като цяло по-рано този месец, главно поради липсата на активност при сливанията и първичните публични предлагания.