Втора национална стачка във Франция днес наруши производството на електроенергия в страната, затрудни обществения транспорт и затвори училищата, докато много французи протестират срещу планираната реформа, която ще увеличи възрастта за пенсиониране, съобщиха световните агенции и БТА.

Само една трета от високоскоростните влакове в страната пътуваха днес, а този дял бе дори по-малък при местните и регионални влакове. Функционирането на парижкото метро също бе сериозно затруднено, по станциите имаше навалица от хора, блъскащи се един в друг, докато се опитват да се качат на някои от малкото наличните мотриси.

На метростанция "Конкорд" в центъра на Париж 59-годишната Катрин, помощник-адвокат, казва, че няма нищо против да чака влака или да върви пеша. "Подкрепям ги", каза тя и добави: "Скоро ще навърша 60, така че наистина не съм доволна от перспективата (да работя) още две години".

Не всички обаче са на това мнение. "Няма смисъл да стачкуваме. Този законопроект ще бъде приет във всеки случай", каза 34-годишният Матийо Жако, който работи в сектора на луксозните стоки.

Половината учители в началните училища напуснаха работните си места, както и персоналът на петролните рафинерии и обществените радио- и телевизионни оператори, по които вместо новинарски програми се излъчваше музика.

Ученици блокираха парижката гимназия Тюрго, развяващи плакати с надписи "Подкрепа на работниците" и "Разгневени младежи".

Синдикалните организации, които организираха стачните действия, искат да продължат с натиска върху правителството, като вероятно обявят още протести през идните седмици.

"Когато има толкова масивна опозиция, би било опасно за правителството да не се вслуша (в нея)", каза пред Ройтерс Милен Жако, генерален секретар на профсъюза Френска демократична конфедерация на труда (CFDT).

Проучванията на общественото мнение показват, че повечето французи се противопоставят на реформата, но президентът Еманюел Макрон възнамерява да отстоява въвеждането й. Реформата е "жизненоважна" за гарантиране на жизнеспособността на пенсионната система, заяви той вчера.

Плановете на правителството предвиждат увеличаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години, като също така отлагат възрастта за получаване на права за пълна пенсия.

Тези мерки биха донесли допълнителни 17,7 милиарда евро (19,18 милиарда долара) годишни приходи за държавата от пенсионни вноски, според оценки на Министерството на труда.

Профсъюзите обаче твърдят, че има и други начини за увеличаване на приходите към френската пенсионна система, като допълнително данъчно облагане на свръхбогатите или увеличаване на вноските на работодатели.

"Тази реформа е несправедлива и брутална", каза Люк Фаре, генерален секретар, отговарящ за държавните служители, на Националният съюз на автономните синдикати ЮНСА (UNSA). Според него вдигането на пенсионната възраст на 64 години е връщане назад от социална гледна точка.

Синдикатите се надяват да повторят голямата активност, наблюдавана в първия национален ден на протест, на 19 януари, когато повече от един милион души излязоха по френските улици. За днес следобед е насрочен голям протест в Париж, а близо 250 други протеста се очаква да преминат по улиците на различни френски градове, съобщи Асошиейтед прес.

На този фон Франция е генерирала с 4,5 на сто, или 3 гигавата по-малко електроенергия, тъй като служители на атомни електроцентрали и топлоцентрали се присъединиха към стачката, сочат данни на държавната енергийна корпорация Е Де Еф (EDF).

Между 75 и 100 процента от служителите на петролните рафинерии на "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) също стачкуват, съобщават от синдиката Се Же Те (CGT).

Доставки на петролни продукти от френските обекти на компанията са били преустановени заради стачните действия, обясняват от "ТоталЕнержи". Бензиностанциите в страната са напълно заредени, а нуждите на клиентите са задоволени, успокояват от компанията.

Правителството направи някои отстъпки от първоначално предложения проектозакон, като например определянето на новата възраст за пенсиониране на 64 години вместо предизборно обещаните от Макрон 65 години. Предвижда се и приемане на минимална пенсия от 1200 евро на месец.

Френският премиер Елизабет Борн коментира темата като каза , че вдигането на пенсионната възраст до 64 години "не подлежи на обсъждане", но правителството проучва начини да компенсира част от въздействието, особено върху жените.