Зам.- председателят на икономическата комисия Александър Иванов от ГЕРБ, смята, че високата инфлация би била пречка за влизането ни в еврозоната.

Това обяви той в кулоарите на парламента. 

Искам да покажа на колегите от ДБ, които правят гръмни изявления, че заради ГЕРБ няма да влезем в еврозоната, днес международната финансова агенция “Фич”, публикува статия, защо може да не влезем в зоната.

Иванов показа публикацията пред журналистите и дословно прочете заглавието: “Високата инфлация е основата пречка пред присъединяването на България в еврозоната през 2024г.”

Нека колегите да си припомнят, че по времето  на кабинета “Петков”, начело с Кирил и Асен, или още новата “лява партия”, доведе страната до инфлация петорно по-висока.

Именно инфлацията по времето на Кирил и Асен, Христо Иванов, Мартин Димитров, Мирчев, ще е пречка за влизане в еврозоната, нека си припомним че тя беше 18% миналата година и не се виждат темпове за забавянето й.

По-рано от Демократична България обвиниха с декларацията от трибуната, че именно ГЕРБ ще са виновни, ако не ни приемат в еврозоната. Мартин Димитров, който е председател на ресорната комисия, посочи, че заради ГЕРБ, не се събирал кворум и вече два пъти се проваляли заседанията на  комисията. Тя била важна, защото именно в нея е предвидено да си приеме Кодекса за застраховането и казусът със “Зелената карта”, които са от част от условията за приемането ни в Шенген и еврозоната. 

 Зам.- председателят на икономическата комисия, обясни, че не иска да провалят влизането ни в еврозоната, но според него, има възможност да поскъпне полицата “Гражданска отговорност”, а тя касаела пряко 3 млн. граждани.

“Ние постъпихме диалогично и предложихме текст на МФ, който да бъде обсъден и да се намери баланса  между това да влезем в зоната през 2024г. и да не поскъпва “Гражданската отговорност”.