Китайски учени успешно внедриха нов начин за квантово разпределение на ключове, което ще повиши скоростта на междуградските квантови мрежи.

Квантовите мрежи са известни със силната си устойчивост срещу подслушване. Прехвърляните чрез тях данни са криптирани, а ключът за дешифриране се предава чрез квантови механизми, предаде Радио Китай.

Настоящото разпределение на ключове е ограничено по отношение на разстоянието и прилагането му е предизвикателство, но новият метод дава надежди за разрешаването на този проблем. Той бе наречен „режим на сдвояване“ и бе предложен за първи път през 2022 г. от изследователски екип, ръководен от д-р Ма Сюнмън от университета „Цинхуа“. Този метод не изисква прилагането на т.нар. „фазово заключване“. Освен това работи по-бързо на по-дълги разстояния, например 300 до 400 км.

Резултатите от теста, извършен съвместно с друг екип, ръководен от проф. Пан Дзянуей, пионер в квантовата комуникация в Китай, бяха публикувани в американското научно списание „Physical Review Letters“. Учените се надяват новата технология да се използва широко в бъдеще в междуградските квантови мрежи.