Делегация от посолството на Франция в България, водена от посланика Жоел Мейер, заедно с министъра на енергетиката Росен Христов посети атомната централа в понеделник. В състава на делегацията бяха включени заместник-ръководителят на дипломатическата мисия Стефани Петибон, Жером Кел – политически и медиен съветник, и Еманюел Булестро – ръководител на икономическия отдел на посолството.

По време на срещата с ръководния екип на АЕЦ „Козлодуй” изпълнителният директор Георги Кирков представи постигнатите от централата резултати в областта на безопасността, производството, опазването на околната среда и други сфери от дейността на дружеството.

Акцент в разговорите бе поставен на успешното над 30-годишно сътрудничество между атомните отрасли на България и Франция.

Подчертано бе, че и двете страни ще продължат и в бъдеще да развиват ядрената си енергетика, която има важна роля като безопасен и чист източник на електроенергия. В програмата на делегацията бе включено посещение на обекти на площадката на атомната централа като командната и машинната зала на пети блок и компютърната информационно-управляваща система Ovation.