Във Франция днес е обявена поредна национална стачка срещу плановете на правителството в Париж за пенсионна реформа, предаде Франс прес.

Очакват се нарушения в работата на летищата в страната, съобщиха френските власти. Около 20 на сто от полетите до и от аерогара "Орли" (Orly) край Париж са отменени.

"Въпреки превантивните мерки, които са предприети, може да се очакват закъснения на полетите", обявиха френските власти.

Поради стачката са отменени редица влакове между Франция и Германия.

Движението по вътрешните линии на френската железопътна мрежа също е сериозно засегнато от трудовия протест, отбелязва ДПА.

Водещата петролна компания във Франция "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) обяви днес, че поради стачката са прекъснати доставките от нейните съоръжения в страната.

Очаква се в трудовия протест днес да се включат и заетите в други сектори на френската икономика, предава БТА. 

В предишните протестни действия, на 19 и 31 януари, са участвали над един милион души, по данни на френската полиция. Според профсъюзите, които организират трудовите протести, участниците в тях са били над два милиона. Те са против предложението на правителството на Елизабет Борн за удължаване на минималната възраст за пенсиониране от 62 години в момента, на 64 години.

Пенсионната реформа във Франция винаги е била особено чувствителен въпрос. В момента тя предизвиква още по-голямо обществено недоволство на фона на нарастващите разходи за живот, отбелязва Ройтерс.

Френското правителство е категорично, че преструктуриране на пенсионната система в страната е необходимо, за да не се стигне до нейния финансов срив през идните години.