Спешно имаме нужда от нов реактор, защото ще имаме недостиг на ток. Ако започнем работа активно до 2032г. той ще може да бъде включен, заяви бившият изпълнителен директор на БЕХ и бивш изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов в предаването "Лице в лице" по btV.

Към 2030г. ще имаме недостиг колкото е потреблението на страната ни в целият регион, дори един блок няма да стигне, ако го построим, категоричен бе Николов.

По този начин според него, това ще гарантира сигурността на нашата икономика и ще можем да помогнем на съседите си.

Според бившия шеф на АЕЦ "Козлодуй", имаме нужда от въглищните си централи. "Ако някой ден АЕЦ-ът ни спре, те трябва да поемат управлението на цялата ни енергийна система. 

Относно решението на Служебното правителство, да инициира подписването на договор за замяна на руското ядрено гориво между АЕЦ „Козлодуй“ с „Уестингхаус“ за пети енергоблок, Николов смята, че е добре за нас. 

"Уестингхаус" са тука за да асемблират цялото гориво, ще купуват урана, ще го обогатяват, ще го направят на таблетки и ще го вкарат. За първи път това го правят за нас, освен това ни дадоха и системи за вътрешно реакторен контрол. Това е добро за България, начин е да се откъснем с проблемите на логистиката с руското гориво, каза той.

Относно купените реактори в "Белене", които стоят неизползвани, Николов обясни, че ще стоят и ще чакат добро време. Технологиите от 50-те години досега не са развити толкова, така че няма да остареят, посочи още той. Но беше категоричен, че в момента плачем за седми блок на АЕЦ "Козлодуй", който да започне да работи.

Относно трагедията, която сполетя южната ни съседка Турция, както и Сирия в понеделник, естествено и у нас се зараждат въпроси дали сме защитени.

Общо взето сме в опасен район, но са направени стрес тестове при най-високо сеизмична активност, и за АЕЦ "Белене" и за АЕЦ "Козлодуй". Има системи, които да изключат реакторите веднага ако се случи заметресение.
Николов успокои хората, системите са защитени, има аварийни планове и нон стоп се правят обучения, ако попаднем в такава ситуация.