Хиляди демонстранти излязоха вчера по улиците на португалската столица Лисабон да настояват за по-добри условия за живот във време, когато заради високата инфлация хората още по-трудно свързват двата края, предаде Ройтерс.

Португалия е една от най-бедните страни в Западна Европа. По данни на правителството повече от 50 процента от работещите са получавали под 1000 евро на месец миналата година. Минималната месечна заплата в страната е 760 евро.

Цените на жилищата в Португалия са се повишили с 18,7 процента през 2022 г. - най-голямото увеличение за последните 30 години. Наемите също са скочили, отчасти заради спекулативния балон на пазара на имотите.

Ниските заплати и високите наеми правят Лисабон третият по разходи за живот град в света в класацията на британската застрахователна компания CIA Landlords. Инфлацията от 8,3% в Португалия е задълбочила проблема.

На протеста, организиран от движението "Справедлив живот", 26-годишният програмист Витор Давид казва, че му се иска да се премести отново в Лисабон някой ден, но сега трябва да живее другаде заради високите наеми в столицата.

"В живота ни настъпва момент, когато губим всякаква надежда", казва той и допълва, че вече е обмислял да се премести в по-богата европейска държава. "Много е трудно", отбелязва младият мъж.

По официални данни около 20% от португалците живеят в чужбина.

"Ние сме тук, за да се чуе гласът ни", казва Жозе Рейш, който наскоро е завършил университет, но още е без работа.

Според движението "Справедлив живот", създадено от хора от по-бедните крайни квартали на Лисабон, онези, които са били най-уязвими още преди скока на инфлацията, ще са най-тежко засегнати от продължаващата криза с разходите за живот.

Движението настоява за по-високи заплати, таван на цените на основните стоки и правителствени действия за преодоляване на жилищната криза.

Миналата седмица Португалия обяви значителен пакет от мерки за справяне с жилищната криза, но правозащитни организации заявиха, че предложенията ще имат слабо значение, ако властите продължат да насърчават други политики, за да привличат богати чужденци в страната. Като например Ройтерс цитира въведените през октомври миналата година визи за т.нар. дигитални номади.