Икономическият растеж в Италия е достигнал 3,7 на сто през 2022 година в съответствие с прогнозата на правителството на Джорджа Мелони. Това се посочва в актуализираните данни, публикувани днес от Националния статистически институт "Истат" (Istat) и цитирани от Франс прес.

Увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) е достигнало 7 на сто през 2021 г., което е безпрецедентно равнище от над 40 години, сочат коригираните данни на "Истат", предаде БТА.

Бюджетният дефицит на Италия за периода от 2020 до 2022 г. е преразгледан към повишение, за да се отчетат скъпите данъчни кредити, предоставени в рамките на субсидиите за енергийно обновяване, съобщи "Истат".

Бюджетният дефицит през 2022 г. е достигнал 8 на сто, макар че правителството на Мелони възнамеряваше да го понижи до 5,6 на сто. Дефицитът за 2021 г. е бил коригиран на 9 на сто спрямо предходните 7,2 на сто.

Дефицитът за 2020 г. е бил преразгледан в по-малка степен - 9,7 на сто спрямо 9,5 на сто преди това.

Тази корекция взима предвид нова директива на Евростат за данъчните кредити, публикувана в средата на февруари.

Те трябва да се отчитат в бюджетите на страните членки, когато се предоставят, а не когато имат реално влияние върху данъчните постъпления.

Механизъм с названието "супербонус", предназначена за дейности, вариращи от топлоизолация до слънчеви панели и подмяна на дограма, бе отпусната през май 2020 г., за да стимулира италианската икономика след рецесията, дължаща се на пандемията.

Италианските домакинства се втурнаха да се възползват от този механизъм, според който държавата покрива 110 на сто от разходите по тези дейности чрез данъчни кредити или данъчни облекчения.

Жертва на успеха си, "супербонусът" е струвал до 61,2 милиарда евро на държавната хазна. Ако към тях се прибавят и други бонуси за строителство, като стойността им е достигнала 110 милиарда евро или около 6 на сто от БВП.

В бюджета за 2023 г. правителството на Мелони вече е ограничило субсидиите, намалявайки супербонуса от 110 на сто до 90 на сто и подлагайки ги на свързани с ресурсите условия.