Как да се ограничи поскъпването, при положение че няма законова формулировка що е спекула, а регулаторите очевидно не работят, върху това мисли икономическия министър Никола Стоянов. От няколко седмици той лансира някакви идеи после се отказва от тях и ги замества с нови. Новото към днешна дата е, че се отказва правителството да въвежда таван на надценките – мярка, обсъждана преди това надълго и нашироко. Дори почти се стигна и до фиксирането й на 25 %.

„Не виждам нужда от тавани на надценка“, каза служебният министър. Той повтори идеите за промени в подзаконовите нормативни актове, които да помогнат.

Първата идея е всички търговци, които слагат над 25% надценка да информират Комисията за защита на потребителите, а тя да реши дали да направи проверка каква е причината за това. От вчера министърът сериозно лансира и намерението за промяна на санкциите при откри нелоялни търговски практики. Сега санкцията, която може да наложи КЗП, е до 50 хил. лв., а Стоянов смята, че трябва да е процент от оборота.

Преди 2 седмици Стоянов възложи на българските търговски аташета да събират цените на хранителните стоки в съответната страна, където работят, а след това ще бъдят публикувани в сравнителна таблица. Сайтът с тези цени трябваше вече да е факт, но днес стана ясно, че ще заработи в края на идната седмица .“Сега се изчистват бъгове и дребни проблеми“, заяви Стоянов, цитиран от "СЕГА".