Преди началото на туристическия сезон уличното осветление в Слънчев бряг ще бъде пуснато само в районите с работещи хотели и ресторанти, обявиха от дружеството, стопанин на най-големия ни черноморски курорт.

В момента освен най-централните места в курорта е тъмно, което предизвика притеснение в социалните мрежи, че Слънчев бряг няма готовност да посреща туристи за великденските празници.

“Притесненията са неоснователни. Въпреки че сме извън активен сезон, “Слънчев бряг” АД поддържа алейното осветление в зона “Изток”, където се регистрира поток от граждани и има административни сгради - по ул. “Първа”, по алея “Кубан”, както и от хотел “Свежест” до РПУ.

Още повече самите собственици на туристически обекти и хотели към момента не поддържат осветление във и около обектите си”, заявиха от дружеството.

И обясниха, че практиката била осветлението в зона “Изток” да се спира и пуска на сектори извън активния сезон.

Това означава, че ако има заявки от хотели, ресторанти и атракциони, че ще отворят тази година по-рано за великденските празници през април например, дружеството ще обезпечи алейното осветление около тях, както се прави всяка година, казаха от “Слънчев бряг” АД.

Философията на дружеството е максимално да пести електроенергия заради скъпия ток извън сезона.
При сегашната му висока цена едно търговско дружество не би трябвало да генерира допълнителни разходи особено в период, в който няма активен летен сезон, коментира изпълнителният директор Златко Димитров.

Според справка от дружеството разходите за електричество за миналата година до 31 август са били за над 202 хил. лв. след приспадане на компенсациите, докато за същия период на 2021 г. за ток били платени 85 хил. лв.

Дали Слънчев бряг и другите курорти ще работят и през есенно-зимните месеци, зависи от туристопотока към Южното Черноморие. Затова морските кметове и туроператори настояват летището да договори въздушни линии и от октомври до май, а не само да се разчита на чартъри през лятото.

Това бе потвърдено и на последната среща пред мениджъра на една от големите нискотарифни авиокомпании, в която участваха управниците на Бургас, Несебър, Поморие и Созопол.

Тези градове имат хилядолетна история, интересни са, развиват богата културна програма, постоянно увеличават броя на атракционите си. Тук има минерална вода, санаториуми, модерни болници, които могат да привличат и здравни туристи, бе посочено пред ръководството на авиопревозвача.

Според кмета на Бургас Димитър Николов интерес да летят до морето ни и през зимата имало от граждани на Полша и Израел. И съобщи, че ще разговаря с колегите си от Ямбол, Сливен, Стара Загора и Хасково, за да разбере нагласата на хората там да използват летището в Бургас за пътувания в чужбина и през зимата.