"Амазон" (Amazon) възнамерява да предостави на първата тестова група клиенти интернет от Космоса догодина. Компанията днес обяви също така, че до 2026 година половината от необходимите 3200 сателита ще са в орбита, предаде ДПА.

Първите два сателита ще бъдат пуснати в началото на май, заяви Дейв Лимп, шефът на отдела за устройства в компанията. Той коментира темата на конференция за сателитния сектор във Вашингтон.

Услугата на "Амазон", наречена "Куипър" (Kuiper), ще се конкурира със системата "Старлинк" (Starlink), която вече е пусната в експлоатация от "СпейсЕкс" (SpaceX) на милиардера Илон Мъск.

Лимп представи също така прототип на приемник "Куипър". Разработвайки собствени чипове, компанията ще може да произвежда устройствата за по-малко от 400 долара на единица.

"Амазон" е известен с това, че продава устройствата си, като високоговорителите "Еко" (Echo) на клиентите си на почти производствена цена. "Старлинк" предлага терминалите си в Германия за еднократна цена от 450 евро.

Чиповете на "Амазон", с кодовото наименование "Прометей" (Prometheus), ще бъдат използвани в приемниковото оборудване на клиентите, както и в сателитите и наземните станции, заяви Лимп. В сателита те ще могат да предават до един терабит данни в секунда като цялостна система и ще струват една десета от вече предлаганите чипове, добави той.

"Амазон" разчита също на ценови преимущества от глобалната инфраструктура зад облачната услуга Ей Дабълю Ес (AWS), която много стартъпи и големи компании използват. Те ще имат достъп до мрежата Ей Дабълю Ес за предаване на данни, отбеляза Лимп.

Първите сателити за бъдещите интернет операции се очаква да бъдат пуснати идната година, предаде БТА.

Най-големият търговец на дребно е и един от най-големите доставчици на облачни услуги с Ей Дабълю Ес. Подразделението за устройства, ръководено от Лимп, включва високоговорителите "Еко" и четците "Киндъл" (Kindle), и разработван роботаксита.