• Целият IT сектор има голям въглероден отпечатък като този от горивото, използвано в авиационната индустрия
  • Така популярният стрийминг оказва негативно влияние на природата

Ненужни снимки и видеа в галерията ви, приложения, които не се използват и преливаща електронна поща. Това се случва в телефона на почти всеки. Може би е време за малко "пролетно почистване". 

На 18 март глобалната организация Let's do it! World ни приканва да изчистим своя дигитален отпадък . 

Редовно почистване на данните на телефона и компютъра ни може да помогне за опазването на планетата.

"Дигиталният отпадък е нещо, което ние не виждаме, но съществува. В света на информационните технологии има огромни дигитални сметища. 90% от информацията, която генерираме, всъщност е отпадък. Това е информацията, която никога няма да използваме повторно", каза изпълнителният директор на организацията, Анели Охфрил.

Целият IT сектор има голям въглероден отпечатък като този от горивото, използвано в авиационната индустрия.  Целият IT сектор има голям въглероден отпечатък като този от горивото, използвано в авиационната индустрия СНИМКА: Pixabay

Целият IT сектор има голям въглероден отпечатък като този от горивото, използвано в авиационната индустрия СНИМКА: Pixabay

"До 2030 г. 20% от всичките въглеродни емисии ще се дължат именно на интернет. Информацията, която създаваме се запаметява в облачните услуги. Те самите обаче не се намират някъде във въздуха, съхранението им се случва чрез сървъри. Сървърите също консумират електричество. Съществуват огромни центрове за обработка и съхранение на нашите данни", каза още Охфрил.  Център за съхранение и обработка на данни на Гугъл Кадър: Ютуб/Google

Център за съхранение и обработка на данни на Гугъл Кадър: Ютуб/Google

"В тези центрове има ужасяващо количество сървъри, които се нагряват много. Единственият начин да се справят с този проблем е да бъдат охлаждани, а това харчи страшно много енергия", коментира филологът и технократ Милен Стаматов. 

"Вашите устройства не комуникират директно с центровете за обработка на данни. Те минават през няколко стъпки, докато стигнат дотам и няма гаранция, че всички тези източници са възобновяеми", добави софтуерният дизайнер Васил Мумджиев. Част от сървърите на Гугъл, където се съхраняват данни Кадър: Ютуб/ Google

Част от сървърите на Гугъл, където се съхраняват данни Кадър: Ютуб/ Google

Много от потребителите си купуват допълнително облачно пространство, вместо да освободят устройството си от ненужните данни. Разчистването може да ни спести парите, които всеки месец отделяме за допълнителна памет. 

"Облакът на практика представлява сървър, създаден от хард дискове. Хард дисковете, които се използват за направата на този облак са хиляди. В една сървърна конфигурация на облак има милиони такива дискове", каза преподавателят Георги Германов.

"Да кажем, че за съхранението на мейлите ви в продължение на 4 години се използват четири диска. След като изтриете 75% от тях, което значи три диска, може да си отговорите на въпроса колко енергия ще е нужна да се съхраняват данни на един диск, вместо на четири", обясни Милен Стаматов

Изследванията са категорични, че така популярният стрийминг оказва негативно влияние на природата. 

"При стрийминга се изпращат множество запитвания към сървъра, които трябва да минат през цялата верига и се нуждаят от голямо количество енергия", обясни софтуерният дизайнер Мумджиев.  

Ако 70 млн. стрийминг абонати намалят качеството на използваните стрийминг услуги от HD на стандартно, това ще доведе до редукция с 3,5 милиона тона на въглеродния диоксид, предаде bTV. 

Едно виртуално пролетно почистване може да повиши нашата лична дигитална хигиена и да ни помогне да подредим мислите си. 

"Миналата година реших да разчистя телефона си от всички ненужни снимки. Отне ми 4 часа, но въпреки това си прекарах чудесно. Имаше толкова много снимки, за които бях забравила. Това беше едно добро стимулиране на моята памет", сподели Анели Охфрил.