Няма риск за дейността на "Еврохолд", както на българския застрахователен пазар, така и на енергийния , категоричен е председателят на Надзорния съвет на холдинга Асен Христов

"Евроинс Румъния" остава без лиценз и влиза в процедура по несъстоятелност. Това е решение на румънския финансов регулатор от днес. Румънският гаранционен фонд е определен от тамошния регулатор като временен администратор на компанията.
Решението съобщи на специална пресконференция Асен Христов - председател на надзорния съвет на "Еврохолд България" , чието дъщерно дружество е обявената в несъстоятелност компания.“Еврохолд България“ държи и доставките на ток в Югозападна България, след като през юли 2021 г. придоби бизнеса на ЧЕЗ у нас.
„Не очаквам да има никакви последици за българския холдинг, за българския застрахователен пазар, нито за енергийната част от холдинга“, категоричен бе Христов. И обясни защо- презастрахователен договор на „Еврохолд“ с румънската дъщерна компания вече е прекратен, той не е предвижда наследяване на пасивите й, по него няма и неустойки. В последните седмици, още след началото на атаката, финансистите на „Еврохолд“ са отделили изцяло застрахователната част на холдинга от енергийната. Българският холдинг е изкупил изцяло и книжата на румънското си поделение на нашата фондова борса и поне засега не смята да ги продава, като така е предотвратен евентуален срив на нашата борса. "Нашето притеснение бе, че ако се сложи администратор, той ще поиска активите на българската борса и това създаваше опасност заразата да се прехвърли на наша територия", обясни Христов.
До развръзката се стигна, след като в началото на февруари "Евроинс" обяви, че румънския регулатор води война срещу българския холдинг. Още тогава Асен Христов обвини ключови служители на ASF, включително и вицепрезидента за застраховане Кристиян Рошу, в натиск и подготвяне на рейдърска атака спрямо компанията.
Българската Комисия за финансов надзор веднага обяви, че днес е получиля уведомление от ASF. "В резултат на осъществявания от КФН надзор не са констатирани проблеми с платежоспособността нито на индивидуалните дружества от групата на "Евроинс Иншурънс Груп" АД, нито на групата като цяло", подчертават от КФН.
Според официалното съобщение на ASF в "Евроинс Румъния" е констатиран недостиг на средства за осигуряване на покритие на изискванията за платежоспособност - т.нар. SCR или Solvency Capital Requirement, което за първи път е било установено към 30 юни 2022, но се е запазило и към 30 септември. Изчисленията на румънския регулатор показват, че за възстановяване на показателя над минимума от 100% са нужни 2,19 млрд. леи, което е около 445 млн. евро.

Очаквайте подробности