Три мерки за справяне с финансовите проблеми предлага бившият министър

25 години не сме имали такъв дефицит. Това каза в интервю пред Нова тв бившия министър на финансите Симеон Дянков.

Почвайте да се паникьосвате, било посланието на финансовия министър Росица Велкова, коментира бившият вицепремиер от първото правителство на Бойко Борисов. Според него представянето на доклада й било по-емоционално, отколкото отива на финансист, защото ставало въпрос за по-сериозни мерки от затягане на коланите. Той е убеден, че Велкова предлага по-постна пица от тази, за която той говореше като финансов министър.

Дянков предложи три мерки за решаване на проблемите с огромния дефицит - орязване на енергийните помощи за бизнеса, връщане на ДДС в нормалните размери и намаляване на разходите.

Защо не се орежат енергийните 13 млрд., с които ще се затвори дефицитът, попита Дянков и обясни, че това решение може да се вземе от служебното правителство, даже няма нужда от гласуване в парламент. Заради страха, че големият бизнес може ще се обърне срещу служебното правителство и срещу президента, не се взема това решение. Това е причината, убеден е бившият министър.

Идеята за данък "Свръхпечалба" и популизъм и няма как да стане, каза още той.

Категоричен е, че няма риск за валутния борд, няма да се намалят и социалните плащания, особено акот бързо се приемат стабилизиращи мерки.

Но се отдалечаваме още от еврозоната. Бях в Брюксел, когато излезе докладът на финансовия министър, там са силно изненанади, обясни Дянков.