Европейската комисия предложи днес да бъде удължено съгласуваното доброволно намаление в ЕС на потреблението на газ, за да бъдат осигурени необходимите доставки и да се запазят стабилните цени. В съобщение на ЕК се отбелязва, че действащите до края на март мерки следва да бъдат продължени.

Необходимо е ЕС да се подготви за следващата зима отсега, отбелязва комисията. Отчита се, че временната доброволна мярка за ограничаване на потреблението бе въведена миналата година след руското военно нахлуване в Украйна. От август 2022 г. до януари тази година потреблението на газ в ЕС е спаднало средно с 19,2 на сто и така е станало възможно преодоляването на сътресенията, последвали решението на Москва да спре газовите доставки за европейските държави, пише БТА.

Предвижда се ограниченията да останат в сила до края на март догодина, като същевременно държавите от ЕС съобщават всеки месец за спестените количества. Досега държавите трябваше да подават данни на всеки два месеца.

Според представените днес от ЕК данни България е успяла от миналия август до началото на тази година да намали потреблението на газ с 23,9 на сто. Най-голям спад отчита Финландия с 58,5 на сто.