В края на миналата година новопостроените  апартаменти в столицата са поевтинели с 5,3 на сто спрямо предходното тримесечие

Дългоочакваното успокоение на жилищния пазар вече е започнало. Освен че броят на имотните сделки в цялата страна трайно намалява, през последното тримесечие на м.г. има дори понижение на цените на жилищата.

Засега това се отнася само до столицата, където по принцип жилищата струват най-скъпо. През последното тримесечие на 2022 г.

в София има спад на цените от 2,5%

спрямо предходното тримесечие, което се случва за първи път от година и половина насам (виж инфографиката). Той се дължи най-вече на спада в цените на новопостроените кооперации, който е с 5,3% за тримесечие. На годишна база все пак има увеличение на цените, макар че то е 14% на фона на 17-18% преди това.

Като цяло имотният пазар в края на 2022-а

показва някакво успокоение,

защото процентът на нарастване на жилищата в цялата страна е средно 13,4%. Пикът на цените поне засега, изглежда, е бил през третото тримесечие на 2022 г., когато индексът е бил 15,6%.

В останалите големи градове картината е доста разнородна. Например в Пловдив, където имотите са на второ място по скъпотия след столицата, цената на старите жилища е паднала за тримесечие с 2,2%,

но новите продължават да поскъпват

макар и само с 3%, така че средният индекс на нарастване е 0,2%.

Но затова пък в Стара Загора новото строителство е поскъпнало само за едно тримесечие със 17,7% и средното е 7,4% - най-високото на тримесечна база сред градовете с над 120 хиляди жители. В Стара Загора обаче тенденцията на нарастване на цените

започна по-късно в сравнение с останалите големи градове

В Бургас също се наблюдава ускоряване на нарастването на цените в края на 2022 г. На тримесечна база жилищата в града са поскъпнали с 4,7% при 1,4 на сто тримесечие по-рано, а спрямо същия период на миналата година отчитат покачване с 14,5% при 12,3 на сто тримесечие по-рано.

На национално ниво броят на сделките е намалял с 23,5% на годишна база в края на миналата година. В София продажбите отчитат спад от 20,1% на годишна база, а в Пловдив той достига 26,1 на сто.