Първото извеждане в орбита на астронавти с космически апарат на "Боинг" бе отложено отново, този път за месец юли тази година, съобщиха Асошиейтед прес и АФП.

НАСА обяви отлагането с аргумента, че е нужно още време за сертифициране и изпитания на парашутната система на капсулата "Старлайнер", преди изстрелването на апарата с двама астронавти на борда. В ход са и тестове на софтуера.

"Боинг" изостава с години от графика за изстрелването, след като се наложи да повтори безпилотните полети на капсулата до Международната космическа станция заради проблеми със софтуера и други системи. Първият тестови полет бе през 2019 г., а вторият - през 2022 г., информира БТА.

Знаем, че извеждането на хора в орбита е изключително важна и отговорна задача, каза пред журналисти Марк Напи от "Боинг". Той увери, че компанията ще работи, колкото е необходимо и ще гарантира, че всеки от участниците в проекта е уверен в резултата от работата си.

Изстрелването на капсулата е насрочено за не по-рано от 21 юли от космическата площадка Кейп Канаверал Спейс Форс стейшън. Капсулата "Старлайнер" ще бъде изстреляна с ракета "Атлас V" на "Юнайтед Лонч Алайънс".

НАСА сключи договор с "Боинг" и "Спейс Екс" преди десетилетие за транспортиране на астронавти до и от Международната космическа станция. "Спейс Екс" изведе в орбита седми екипаж в началото на този месец