1,6% средно увеличение на цената на тока за домакинствата в Югоизточна България от 1 юли ще предложи на КЕВР ЕВН. Това съобщи председателят на УС на компанията Александър Сивек.

Австрийската фирма, която е собственик и на топлофикацията в Пловдив, ще предложи парното в града да поскъпне с 22 на сто.

Петък, 31 март, е срокът, в който енергийните компании трябва да внесат предложения за цените на тока за бита и на парното в енергийния регулатор.

Причината ЕВН да предлага незначително увеличение на цената на тока е, че компенсациите, които се плащат, са позволили на дружеството да се справи с купуване на ток за покриване на технологичните разходи на мрежата.

Скъпият газ пък е причина да се внесе предложение за по-високо увеличение на цената на парното.

“24 часа” попита “Електрохолд България” и “Енерго-Про Варна” какви предложения ще внесат в КЕВР за цени на тока за домакинствата в Западна и в Северозападна България.

И от двете дружества заявиха, че няма да оповестят предложенията си, както не са го правили и досега. Ще оставят на КЕВР да ги публикува. Освен това крайната цена за регулирания пазар зависи и от предложенията на производителите, които не се знаят.

От КЕВР казаха, че ще публикуват предложенията на електроенергийните компании и на топлофикациите, когато получат от тях вариантите им без чувствителни данни в него. Това вероятно ще стане в средата на следващия месец.

От енергийния регулатор са категорични, че не могат да коментират каквото и да било изменение на цените на тока, тъй като тепърва ще се правят анализи на разходи, на направени или не инвестиции.

Преди ден обаче председателят на КЕВР Иван Иванов каза, че след спада на цените на природния газ едва ли ще се наложи цените на парното да се увеличават.