Германски вложители се колебаят дали да държат депозитите си в банки в чужбина, въпреки че те им предлагат по-високи лихвени проценти, тъй като се страхуват да не пострадат от криза, подобна на тази с американската "Силикон вели банк" (Silicon Valley Bank - SVB). Това показват данни, събрани и сравнени по поръчка на агенция Ройтерс.

Германските домакинства разполагат с най-големите спестявания в Европа. Паричните им средства се оценяват на 2 трилиона евро. Много от тях търсят по-голяма възвращаемост на средствата си, като онлайн си откриват депозитни сметки в по-малки банки в страни с по-слаби икономики от тази на Германия, като Литва, Малта, Италия и Португалия, отбелязва Ройтерс.

Тази тенденция обаче изведнъж се променя на 10 март, когато сривът на "Силикон вели банк" предизвика криза в банковия сектор, според данните, предоставени от два специализирани немски сайта за финансова информация.

Откриването на депозити с фиксирана лихва в чуждестранни банки намалява с 15 - 20 на сто от 10 март насам в сравнение с февруари, по данни на онлайн финансовите платформи "Чек24" (Check24) и "Биало" (Biallo), които следят равнищата на различни банкови продукти.

На този фон се увеличава броят на депозитите в германските банки, които се възприемат като по-сигурни поради високия кредитен рейтинг на Германия и поради по-голямата защита на спестяванията, отбелязват и двата специализирани сайта, цитирани от БТА.

Малката италианска инвестиционна банка "Смарт бенк" (Smart Bank) предлагаше днес най-висока лихва по 12-месечен депозит (3,5 на сто на годишна база), докато в Германия най-добрата оферта за този банков продукт (2,55 на сто на годишна база) е на германската Ес Ве Ка банк (SWK Bank), по данни на двете онлайн финансови платформи.