Министър и премиер прерязаха лента на част от “Европа”, пуснаха и Мездра - Ботевград

Отвориха и северния обход на Бургас

Пътят Мездра - Ботевград, малка част от който в четвъртък бе пусната за движение, се очертава като шосето, което ще “свети” и през нощта. Там се монтрират най-ярките “котешки очи” в България, които отразяват светлината на фаровете на колите и подобряват значително видимостта през тъмната част на денонощието.

Екип от експерти на Европейския център за транспортни политики тества трасето между селата Скравена и Новачене часове преди служебният регионален министър Иван Шишков да пререже лентата.

“Проверката ни е разрешена от АПИ. Установихме, че елементите тип “котешки очи” са направени с фолио, чиято светлоотразителност

надвишава многократно минималните нормативни изисквания

за България, но това е положително”, каза председателят на управителния съвет на центъра Диана Русинова.

Според нея това е важно, защото старото шосе между Скравена и Новачене, което сега е разширено до габаритите на скоростен път, беше известно като мястото с най-много катастрофи в Северозапада.

Други елементи от пътя обаче не били задоволителни. Маркировката например била направена от термопластичен материал, както е и на много други места в страната, а той бил неподходящ за нашите климатични условия. Защото непрекъснато се свива и разширява. Така маркировката много бързо изчезва.

Освен това отводнителите били разположени по-високо от асфалта, което при дъжд можело да доведе до задържане на вода върху пътя. Заключението на експертите било, че всички тези дефекти

ще се покажат почти веднага, след като интензивното движение започне. Министър Шишков връчи на Гълъб Донев акт 16 на готовия участък.

Министър Шишков връчи на Гълъб Донев акт 16 на готовия участък.

Пръв по новото трасе премина пилотът Иван Влъчков със спортен автомобил, сглобен в Русе. Той изпита трасето с 90 км в час.

Стойността на новата отсечка е 168 млн. лв., като тя значително съкращава пътя на идващия от Видин автомобилен трафик и служи като алтернатива на магистрала “Хемус” в тази част на страната.

По-рано през деня служебният премиер Гълъб Донев и Иван Шишков прерязаха още една лента - на 6,5-километров участък от магистрала “Европа”, който е непосредствено между граничния пункт на Калотина и вече построения и действащ участък откъм Драгоман.

Има още почти толкова все още недействащ участък, който ще бъде пуснат до края на май и тогава

половината от магистрала “Европа” ще е готова,

каза министър Шишков, докато връчваше на премиера акт 16 за готовия участък. На церемонията присъства и посланикът на Сърбия у нас Желко Йович.

По магистрала “Европа” има около една трета - тази между София и Сливница, която дори не е започната. Забавянето се получи през последните две години, когато се оказа, че

за тази част все още няма готов проект

Освен това нейното финансиране трябваше да се прехвърли към новата оперативна програма за транспорта, защото старата вече изтече и по нея нямаше как да се финансира.

В навечерието на великденските празници за движение беше пусната още една важна пътна отсечка - северният обходен път на Бургас. Участъкът от 4,7 километра

отпушва транзитния трафик, идващ от Варна,

който вече ще се насочва директно към магистрала “Тракия”, без да минава през центъра на Бургас. По този път ограничението на скоростта за движение е 70 км в час.