Очаква се днес първите камиони, превозващи украински хранителни продукти, включително царевица и яйца, да започнат да преминават транзитно през Полша за Нидерландия. Това каза пред Ройтерс полски митнически служител, след като тази нощ влязоха в сила нови правила, позволяващи транзитните пратки.

Правилата сложиха край на забраната за внос на украински земеделски продукти, която бе въведена на 15 април, оставяйки много стоки блокирани на границата между Полша и Украйна.

"Първият конвой от пет ескортирани камиона, превозващи селскостопанска продукция от граничния пункт Дорохуск, е насочен към Нидерландия", каза през Ройтерс Юстина Пасечинска, говорител на Националната администрация по приходите.

Във вторник Полша постигна споразумение с Украйна за подновяване на транзита на земеделски продукти посредством пломбирани контейнери, които ще пътуват под конвой.

Конвоите ще се придвижват или до полската граница, или до пристанища, за да бъдат натоварени на кораби, обясниха митническите служители.

Същевременно украинският вицепремиер Александър Кубраков е казал, че пристанищата на река Дунав са от решаващо значение за украинския износ на земеделски продукти, тъй като военновременната сделка, гарантираща безопасни доставки на зърно през Черно море, виси на косъм.

Три черноморски пристанища, които първоначално бяха блокирани след нахлуването на Русия в Украйна, изнасят зърно от миналия юли в рамките на черноморската зърнена инициатива, за която посредничат Турция и ООН.

Русия твърди, че споразумението изтича на 18 май и не е дала знак, че планира да го удължи. Тя иска Западът да се съгласи да премахне ограниченията върху операциите свързани с плащания, логистика и застраховки, които според нея възпрепятстват собствения й износ, предаде БТА.

Украйна удълбочава канала Бистрое, който се намира в делтата на река Дунав и свързва Черно море с ръкава Килия, по който минава границата между Румъния и Украйна, за да увеличи износа на храни от своите речни пристанища.

Кубраков коментира, че работата по изкопаването на канала е "оперативна" и че Украйна "възстановява канала като алтернативен маршрут за износ на украински селскостопански продукти".