Съхранение на енергия в батерии и водородните технологии бяха един от акцентите в конференцията "Наука за бизнес", която е организира за трети път от Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия. 

На нея учени от Българската академия на науките представят своите разработки, които биха били полезни за икономиката и фирмите. Сред откритията им бяха устройство за тестване дали пием качествен алкохол, методи за лечение на автоимунни заболявания, 

От Института по електрохимия и енергийни системи разказаха за своята работа по разработване на технологии за съхраняване на енергия от ВЕИ в батерии и водород. Те изследват взаимодействието между фотоволтаичен парк, вятърна енергия и зарядни станции за електромобили. За целта е обособена специална площадка, в която ще се изгради голяма полева лаборатерия. Вече е разработен и първият водороден автомобил, а до края на тази година в България ще има и първата водородна зарядна станция.

От института са разработили и водородна електрохимична помпа за нагнетяване на пречистване на водород. Това е сравнително нова технология, при която няма толкова голяма странична загуба на електроенергия, колкото при механичните помпи. Устройството може да работи и като филтър за пречистване на водорода, не изисква периодична поддръжка, работи напълно безшумно и е най-безопасната технология до момента за компресиране на водород. Помпата работи на принципа на водните електролизьори.

Стефан Савов откри конференцията "Наука за бизнес"
Стефан Савов откри конференцията "Наука за бизнес"

"Това е правилният начин да преодолеем пътя от лабораторията до производството на краен продукт и това е най-успешната формула за едно успешно сътрудничество", каза зам.-министърът на иновациите Стефан Савов, който откри събитието.

Той припомни, че за пръв път България имма програма за насърчаване на взаимодействието между бизнеса и науката за 2 млрд. лв. Достъпният бюджет тази година ще е около 500 млн. лв. - предстои обявяване на ваучерна схема за подкрепа на малки и средни предприятия за внедряване на научни разработки. Ваучерите ще са до 50 млн.лв., като фирмите могат да поръчат разработки на унивеситети или развойни центрове. Другата мярка тази година ще е за разработването на мрежа от 12 цифрови иновационни хъба за 140 млн. лв., а третата - за развитие на центрове за върхови постижения за 280 млн. лв.

Отделно по новата програма Конкурентоспособност 127 млн. лв. ще се насочат към малки и средни фирми с до 3 хил. служители за разработване на иновации, а други 300 млн. лв. ще са за внедряване на иновации.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски допълни, че в академията също се отделят средства за насърчаване на изследвания, които ще бъдат полезни за бизнеса, и за защита чрез патенти. Все пак посочи, че връзките между бизнеса и науката все още не са достатъчно добри. И призова да се разработят програми, които да подкрепят съвместни разработки, за които да кандидатстват фирми и научни организации заедно. 

Сред представените разработки бяха и такива, насочени към подобряване на човешкото здраве. Например потенциален лекарствен препарат срещу автоимунни заболявания като множествена склероза, ревматоиден артрит, болест на Крон, които са свързани с повишение на ендогенния човешки гама интерферон и засега са нелечими. За лечението им работи Институтът по молекулярна биология чрез разработване на мутации.

От държавното предприятие за производство на млечни продукти "Ел Би Булгарикум" в партньорство с Института по инженерна химия пък са създали пробиотичен препарат за повишаване на имунната резистентност срещу вируси и патогенни бактерии. Те са подбрали подходящите за това щамове, тъй като пробиотичните функции са щамово специфични, а не са характерни общо за бактерията лактобацилус булгарикус. Проведените вече клинични изследвания са доказали ползата от продукта. 

Институтът по физика на твърдото тяло представи преносимо устройство, с което можем да тестваме колко качествен е алкохолът, който консумираме. Високочестотният кварцов резонатор измерва количеството на метанол в напитката - той се поставя върху чашите и измерва чрез алкохолните пари. Резултатите трябва да са под 10 мл на литър течност - в такъв случай няма да имаме махмурлук на сутринта. 

Сред останалите разработки бяха пчелни кошери от кварцова керамика, които са по-безопасни за насекомите от дървените и пластмасовите; ин витро микроразмножаване в епруветка на ценни лечебни растения, на които България е много богата. Институтът за изследване на населението и човека пък разказаха за работата си с компании, на които съдействат с вътрешнофирмени и междусекторни изследвания; въпросници за човешки ресурси, екипи, лидерство, подбор на кадри; организационна диагностика; обучения и докторски програми.