От тази година ще се кандидатства за финансова помощ в областите образование, култура и околна среда

Альона Димитрова е от Украйна, една от хилядите бежанци от войната, дошла в България. По случайност миналата година попада в дома в Перник, който Никола Рахнев създава от свой имот, за да приюти колкото е възможно повече бягащи от войната.

“Изключително съм впечатлена от добротата и отзивчивостта на хората, които ни помогнаха в този важен за нас момент. По принцип хората много често ни питаха и продължават да ни питат “Как сте, от какво имате нужда?”. Единствено Светльо и неговите хора не питаха нищо – направо започнаха да идват и да носят прясна храна, и то всеки ден и сме им много благодарни, че в такъв труден момент ни протегнаха ръка”, разказа развълнувана Альона в четвъртък вечерта. Бе гост на събитие, което представи новата благотворителна програма “Фантастико до теб”.

“Светльо” е Светослав Гаврилов, изпълнителният директор на търговската верига “Фантастико”. И тази навременна помощ, оказана на близо 100 бежанци в дома в Перник,

е само една малка част от всички инициативи,

с които през последните години търговската верига е помогнала на хора в беда, талантливи деца, артисти, образователни проекти или здравни инициативи.

“Ние сме може би фирмата, в която решенията за подкрепа се вземат най-бързо. Например само два дни ни трябваха, след като научихме, че Столичната община е карантинирала хора в нужда в разгара на пандемията, за да решим как точно ще им помогнем”, разказа Гаврилов. Изпълнителният директор на “Фантастико” Светослав Гаврилов (вляво), оперативният президент на “Фантастико Груп” Владимир Николов (до него) 
и изпълнителният директор на Нов български университет Георги Текев по време на представянето на новата инициатива на компанията.

СНИМКА ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Изпълнителният директор на “Фантастико” Светослав Гаврилов (вляво), оперативният президент на “Фантастико Груп” Владимир Николов (до него) и изпълнителният директор на Нов български университет Георги Текев по време на представянето на новата инициатива на компанията. СНИМКА ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Инициативите за корпоративна социална отговорност на “Фантастико” между 2018 и 2022 г. са помогнали на 21 159 души, като в тях са инвестирани 2 143 915 лв. и са подкрепени 50 организации, става ясно от доклада за инициативите на “Фантастико Груп”, изготвен със съдействието на “ПрайсуотърхаусКупърс България”.

Сумата е само частта на самата фирма. Към нея обаче трябва да се добавят и допълнителните средства, които се даряват от клиентите на веригата по различни поводи и в рамките на различни благотворителни кампании. Те са 1,6 млн. лв. и на практика

подкрепата е на стойност 3,7 млн. лв.

Търговската верига например помага финансово отдавна на “SOS Детски селища”. В първото издание на инициативата се събират дарения, а самата компания удвоява дарените средства и ги връчва на бенефициента.

Успехът на първата кампания е толкова голям, че тя се повтаря многократно след това и

до момента общата сума надхвърля 1,6 млн. лв.,

като бенефициенти са не само детските селища, а и УНИЦЕФ - България, различни фондации и организации за хора в нужда.

Любителите на музиката отдавна знаят, че майсторските класове на Райна Кабаиванска, организирани от Нов български университет, се случват със спонсорството на “Фантастико”. Наскоро компанията финансира реновирането на концертната зала на Националното музикално училище “Любомир Пипков” в столицата.

“Благодарение на стипендиите, които дадохме с тяхна помощ, много млади певци започнаха своята кариера и сега сами изкарват хляба си. Ето това е най-важното – да помогнеш на младите да тръгнат по пътя си”, каза голямата българска певица в специално послание до “Фантастико”. 13-годишният ученик от НМУ “Любомир Пипков” Филип Донков. С подкрепата на “Фантастико” беше реновирана концертната зала в училището, в която да се изявяват талантливите ученици.

Снимка ЙОРДАН СИМЕОНОВ

13-годишният ученик от НМУ “Любомир Пипков” Филип Донков. С подкрепата на “Фантастико” беше реновирана концертната зала в училището, в която да се изявяват талантливите ученици. Снимка ЙОРДАН СИМЕОНОВ

“Основни ценности в нашето семейство винаги са били образованието и трудът. Възпитаван съм с убеждението, че

успехът не е даденост,

а резултат от много усилия и труд. Всички в семейството сме работили в първите магазини, още от времето, когато те бяха далеч от представата за модерен супермаркет, а днес вече три поколения от фамилията сме ангажирани с оперативната дейност и развитието на “Фантастико Груп”, каза оперативният президент на компанията Владимир Николов.

В цялата 31-годишна история на “Фантастико” успоредно с търговската дейност компанията се е опитвала да подкрепя различни каузи и да помага за развитието на общностите и населените места, в които присъства, каза той.

Николов обяви, че през 2023 г. създават нещо качествено ново – програмата “Фантастико до теб”.

В нейните рамки ще има фонд, чрез който фирмата

ще финансират проекти в 6 тематични области

– образование и култура, здравеопазване, подкрепа на уязвими групи, социално предприемачество, спорт и околна среда.

Още първата година фондът ще финансира проекти на стойност 200 хил. лв. в две от тези шест области – образование и култура и околна среда. За подкрепата ще се кандидатства, като

формулярите за участие в процедурата ще са качени на сайта

https://doteb.fantastico.bg/. Документи ще се приемат до края на май, като одобрението ще се прави от жури, в което са привлечени и 5-има външни експерти в сферите, които се подкрепят.

Резултатите ще се обявят на 30 юни.

Право да кандидатства има всяко българско физическо и юридическо лице и техни обединения с изключение на правителствени, политически и религиозни организации.