“Вярвам, че дори да изберете да учите в чужбина, един ден ще се върнете в България и ще развивате своята кариера в страната ни“, посъветва Пулев учениците и им разказа как е получил стипендията, основана от Стивън Кинг

Дванадесетокласниците Александрина Петева от Варна и Анакин Али от Русе станаха министър на иновациите и растежа за един ден. Двамата поеха поста на министър Александър Пулев и се запознаха със задачите, задълженията и отговорностите му.
Министерството на иновациите и растежа се включи в тазгодишното издание на инициативата „Мениджър за един ден“ 2023 на Джуниър Ачийвмънт България и избра петима млади участници, които заеха ръководни позиции в министерството за ден.

18-годишният Анакин Али е възпитаник на Математическа гимназия в Русе.
18-годишният Анакин Али е възпитаник на Математическа гимназия в Русе.

18-годишният Анакин Али е възпитаник на Математическа гимназия в Русе. Той е печелил първи места в състезания по информатика и информационни технологии. Пред министър Пулев той разказа за създадената от него онлайн платформа TiHub. Тя представлява автоматизирано оценяване на ученически проекти по информатика и ИТ, които са свързани с писането на код. Платформата използва виртуализация за тестването на ученическия проект като връща изпълението от кода както на ученика, така и на учителя. Анакин, който има златен медал от Националната ученическа конференция на Съюза на математиците, каза още пред министъра, че се интересува от предприемачество и получи ценни съвети от Пулев в тази сфера.

Ученичката от Варна Александрина също пое поста на министъра
Ученичката от Варна Александрина също пое поста на министъра

Ученичката от Варна Александрина, която също пое поста на министъра, предстои да завърши скоро Професионалната гимназия по икономика „Д-р Иван Богров“ в морския град. Тя е с профил „Банково дело“, а от Пулев научи за неговата работа като банкер в ЕБВР преди встъпването му на длъжност като министър. Александрина от своя страна разказа, че има интереси също към фотограгията и литературната, освен това участва в различни екологични инициативи. Смята, че България има потенциал да бъде водеща икономическа сила в Европа, но за тази цел е необходимо, според нея, да се въведат иновации във всички сфери.

Главен секретар на министерството станаха 9-класникът Орлин Япраков от Първа частна математическа гимназия в София и 11-класникът Димо Табаков от Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“. И двамата имат интерес към новите технологии, математиката и информатиката и проявиха интерес към това как се привличат чуждестранни инвестиции в България.

Пловдивчанката Габриела Кирякова в 12 клас от Математическата гимназия ,,Акад. Кирил Попов” стана за ден директор „Връзки с обществеността и протокол“ на МИР. В пресцентъра на Министерството тя сподели, че има интереси към PR-а, маркетинг индустрията и комуникациите и иска да учи маркетинг в университета. Смята, че бъдещето е в дигитализацията.

„Благодаря Ви, че избрахте да станете част от Министерството на иновациите в рамките на инициативата „Мениджър за един ден“. Вярвам и силно се надявам, че дори да изберете след време да учите в чужбина, ще се върнете един ден в България и ще развивате своята кариера в страната ни“, посъветва Пулев. Пред участниците той разказа своя студентски и професионален опит зад граница, както и как е получил стипендията, основана от Стивън Кинг.

Учениците присъстваха на срещата на министър Пулев с румънския посланик у нас, след което посетиха Българската банка за развитие. Там се запознаха с дейността на банката, както и възможностите ѝ за подкрепа на българския бизнес от изпълнителния директор на ББР Иван Церовски.

В края на работния ден учениците посетиха София Тех Парк, където видяха суперкомпютъра на България Discoverer
В края на работния ден учениците посетиха София Тех Парк, където видяха суперкомпютъра на България Discoverer

В края на работния ден учениците посетиха София Тех Парк, където видяха суперкомпютъра на България Discoverer, както и интерактивния център за наука и технологии ТехноМеджикЛенд. Пред тях бяха демонстрирани различни експерименти в областта на физика, математика, информационни технологии и технологии на бъдещото.