Според вицепремиерът Христо Алексиев, спешната медицинска помощ по въздух е абсолютен приоритет, не само за служебното правителство, а и за държавата.

"Многократно заявихме, че спешната медицинска помощ по въздух е много важна. Направихме анализ след като започна нашият мандат на изпълнение. Това което установихме е, че държавата трябява да поеме много по-сериозен ангажимент, а не тази дейност да бъде поверена на едно търговско дружество, макар и държавно - "Хели Мед Сървиз", отговори Алексиев по време на блиц контрол в парламента. 

Въпросът му беше зададен от Настимир Ананиев от ПП-ДБ, питайки защо е закрито българското дружество.

 Държавата прие мерки, за да тръгне тази услуга по-скоро. Единствените сме в Европа, които нямат такава спешна медицинска помощ по въздух, обясни вицепремиерът.

От една страна знаете, че бяхме направили процедура за закупуване на хиликоптери, с изключение на един, който ще дойде декември края на годината, всички други ще дойдат през 2025, 2026г. Дотогава имаме спешна нужда от тази услуга, каза той.

Затова нализирхме и най-удачният вариант беше да подготвим процедура, да дойде оператор и да започне веднага действия.

Алексиев посочи, че през март са обявили процедурата, а до вчера е бил срокът за подаване на оферти.

Има 2 подадени обяви на серизони HEMS оператори. Надяваме се всичко да приключи бързо и юни вече да имаме 2 медецински хеликоптери, екипажи, работи се и по създаването на площадки.

Трябва възможно най-скоро да стартираме тази дейност, става въпрос за живота на хората, категоричен бе Алексиев.