През 2023 г. Белгия вече няма да има най-големия бюджетен дефицит в ЕС, като е изпреварена от България и Словакия, пише белгийското издание "Тейд", цитирано от белгийската новинарска агенция Белга.

Прогнозният дефицит на Белгия доскоро е бил 5,9% от брутния вътрешен продукт (БВП), или 33,6 милиарда евро, което се дължи на огромните пакети от помощи за подпомагане на семействата и предприятията в условия на енергийна криза. В последната програма за стабилност, тази прогноза е коригирана до дефицит от 5,1% от БВП, или 29 млрд. евро. Подобрението се дължи на по-ниската инфлация и цени на енергията, което е позволило по-бързо намаляване на социалните помощи за електроенергия.

Сега, след като всички страни са приключили своите програми за стабилност, става ясно, че България (6,4% от БВП) и Словакия (6,3%) са още по-зле от Белгия. Според депутата от десноцентристката, националистическа партия "Нов фламандски алианс" Сандер Лонес тези страни са в криза от месеци и нямат редовно правителство, пише БТА.

Окончателният резултат

Държавният секретар по въпросите на бюджета Алексия Бертран (Открити фламандски либерали и демократи) обаче призова да бъде оценен окончателният резултат, който през 2022 г. е по-добър от очакваното (3,9% от БВП). Това е в съответствие със средното европейско равнище. Тя смята, че правителството е на прав път, с допълнително подпомагане от 1,8 млрд. евро през март и планирана корекция от 1,2 млрд. евро през есента.

"Данните за многогодишния бюджет са катастрофални", отговори Лонес. Той твърди, че без корекция федералният дефицит ще бъде с 13 млрд. евро по-висок до 2028 г.

В програмата за стабилност обаче белгийското правителство си е поставило за цел до 2026 г. да сведе дефицита под прага от 3%. "Фокусът се премества върху следващия парламент", казва Лонес, който недоумява дали Европейската комисия все още ще вярва на Белгия.

Програмите за стабилност на европейските държави показват, че енергийната криза е засегнала тежко много държави, дори и пестеливите. Така например Германия ще бъде "на червено" с дефицит в размер на 4,2% от БВП през тази година, а Австрия - с 2,5%.