Едноцифрена инфлация още през този месец след седем поредни месеца на спад прогнозира икономическият министър Никола Стоянов.

Той се обоснова с това, че през есента служебното правителство е успяло да овладее енергийните цени и сега те са на нива от 2021 г. Това давало всички основания за поевтиняване и на хранителните стоки.

Министърът обаче е изненадан, че това се вижда с цените на едро, но не и на дребно.

И обвини търговците, че си измислят странни оправдания - първо поскъпването на енергията и горивата, сега пък нуждата да вдигат заплати. В това няма логика, посочи Стоянов по Нова тв.

Той все пак призна, че няма продукти, чиито цени се покачват, освен сезонните, при които тази тенденция е ежегодна.

Правителството продължава да полага усилия намалението на цените да се усети и от крайните потребители. Проверките в магазините продължават - до момента са извършени 1450. Съставени са 841 акта, а съмненията за налагане на нелоялни търговски практики надвишават 350.

“В началото почти всяка проверка откриваше нарушения. В момента вече са под 25%, тоест определено

контролът има дисциплиниращ ефект върху веригите”, увери Стоянов.

Според него ножицата на инфлацията между България и ЕС се затваря и няма вече как да се привнася отвън. За април националната статистика у нас отчете месечна инфлация от 0,3% и годишна от 11,6%.

От Сдружението за модерна търговия коментираха, че

никога не са се оправдавали с високи заплати,

които дават на служителите си. Данни за това, че възнагражденията, които плащат, са средно с 63% по-високи, отколкото в търговския сектор като цяло, излязоха в проучване на Института за пазарна икономика, публикувано преди седмица.

Числата показват също, че производителността на труда в големите търговски вериги е около 4-5 пъти по-висока от тази в търговския бранш като цяло.

Икономическият министър коментира и чуждестранните инвестиции у нас. По думите му идват много инвеститори, най-вероятно

биха идвали много повече, ако имахме политическа стабилност

Стоянов посочи ниските данъци в България и геополитическата обстановка като предимства за производството у нас.

А най-голямото затруднение пред бизнеса остава липсата на работна ръка, затова трябва законодателството да е по-гъвкаво по отношение на вноса на работници.