Лидерите на Г-7 обещаха 21 милиарда долара за справяне с глобални хуманитарни кризи. Те публикуваха изявление днес, в което поемат този ангажимент, предаде ДПА.

След публикуването на документа хуманитарни организации обаче отправиха критики. Макс Лоусън от "Оксфам" заяви, че Г-7 се е провалил пред страните от така наречения Глобален юг. Лидерите на Г-7 не са анулирали дълговете на тези страни, те не са намерили действително необходим начин, за да се сложи край на огромното нарастване на глада по света, съобщи БТА.

Представителят на "Оксфам" заяви, че лидерите на Г-7 могат да намерят милиарди, за да водят война, но не могат дори да предоставят половината от онова, което е нужно на ООН за справяме с най-съществените хуманитарни кризи.

Хуманитарни организации казват, че средствата на разположение са оскъдни не само заради хуманитарната помощ, оказвана на Украйна и украинските бежанци, а заради значителните разходи за оръжейни доставки, отбелязва ДПА.

В съвместното си изявление лидерите на Г-7 обещаха да предоставят 21-те милиарда долара за справяне със задълбочаващите се хуманитарни кризи тази година, в това число и реагиране на спешната хранителна криза.

ООН казва, че има нужда от 55 милиарда долара за справяне с кризите.

Фредерике Родер, директор в организацията "Глоубъл ситизън", разкритикува липсата на конкретика в комюникето на Г-7 и припомни все така непостигната цел за предоставяне на бедните страни на 100 милиарда долара на година за защита срещу климатичните промени.

Той добави, че германската роля в тази насока е особено разочароваща, предвид това, че Германия, която е най-голямата икономика в ЕС, продължава да се фокусира върху преговорите за нови газови инвестиции вместо да поеме по пътя на едно бъдеще, свободно от изкопаемите горива. Ако Германия не промени фокуса си, то това бъдеще не би било възможно, допълни експертът.