Въпреки огромното нетърпение, с което се очаква изкуственият интелект да подобри живота ни, някои експерти смятат, че той ще унищожи човечеството до 2030 г.

Между тях е американският компютърен учен Елизер Юдковски, който заложи 100 долара точно на това. Той е един от най-известните изследователи в Института за изследване на интелекта на машините в Беркли, Калифорния.

В своя статия за списание "Тайм" той отбелязва, че ако някой въпроизведе прекалено силен изкуствен интелект в днешно време и при днешните условия, цялото човечество и биологични видове ще изчезнат много малко след това.

"Резултатът от сблъсъка на човечеството срещу суперчовешки интелект ще завърши с тотална загуба. Валидни метафори в този случай са: "10-годишен се опитва да играе шах срещу Stockfish 15", "XI век се опитва да воюва срещу XXI век" и "астралопитек се бие с хомосапиенс".

Той вярва, че изкуственият интелект ще заличи човечеството, ако неговата интелигентност надвиши тази на хората, след което ще започне да променя техните ценности и цели.

Други експерти, които смятат, че изкуственият интелект ще "разруши цивилизацията" са милиардерът Илон Мъск и покойният вече Стивън Хокинг, но те залагат на точна дата.

Мъск от години предупреждава за изкуствения интелект, но не смята, че той ще унищожи човечеството, защото е "прекалено интересна част от вселената". Но и той залага, че до 2030 г. машините ще са по умни от хората.

Хокинг предупреждавше, че изкуственият интелект ще "започне да се самозарежда с изключителна скорост, на която хората просто няма да издържат заради биологичните си ограничения".

"Ние сме изправени пред експлозия на интелекта, която в крайна сметка ще направи машините толкова по-умни от хората, колкото сме по-умни от охлювите в момента".