Регламентът за етикетиране и пакетиране на продуктите от етеричномаслени култури трябва да бъде ревизиран изключително прецизно. Това каза пред журналисти евродепутатът и докладчик за разглеждането на Регламента за класифициране, етекитиране и опаковане на химикали Мария Спираки по време на конференция в Казанлък, предаде БТА. Трябва да направим така, че първо да се гарантира сигурността на потребителите, а от друга страна и растежа на сектора и запазването на работните места, посочи тя.

“До края на годината очаквам да приключим с гласуването на първо четене, обясни евродепутатът. По думите ѝ след това предстои процедурата, с която ще се стигне до компромис. Тя отбеляза, че се работи на техническо ниво за постигане на компромис, който ще позволи едновременно да се гарантира здравето на хората, които използват тези продукти, но в също така да се защити секторът.

Изключително положително е, че можем да разчитаме на цялата българска делегация в Европейския парламент, коментира Мария Спираки. По думите ѝ, освен защитата на потребителите, трябва да се направи така, че да произвеждаме повече европейско етерично масло, да изнасяме повече и да развиваме сектора. Това е изключително важно не само за България, но и за Испания, Италия, Гърция, смята Спираки. Според нея това е секторът, който допринася много за веригата на добавена стойност в Европа. Ето защо е важно не само за тези, които добиват суровината, но и за всички по веригата назад, които създават заетост и брутен вътрешен продукт в Европа, коментира тя.

Както БТА съобщи, потенциалното въздействие на промените в Регламента CLP и Стратегията за химикалите върху сектора на парфюмерийната индустрия е във фокуса на международна конференция, която започна в Казанлък. Форума откри кметът на Казанлък Галина Стоянова, а участие вземат още заместник-министърът на земеделието Георги Събев, кметът на побратимения на Казанлък френски град Граас Жером Вийо, евродепутатът и докладчик за разглеждането на Регламента за класифициране, етикиране и опаковане на химикали Мария Спираки, евродепутатът Андрей Новаков, Орели Перичет, регионален директор за Европа на Международната асоциация на ароматите (IFRA), Гергана Андреева, изпълнителен директор на Българската национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика, които са и домакини на форума. В конференцията, която продължава и утре, участват и розопроизводители и производители на продукти от етеричномаслени култури.

По думите на Стоянова, Мария Спираки предлага два компромиса, които могат да се направят обмислено към промяната на Регламента. “Първият компромис, който тя предложи, е етеричните масла да се извадят от формулата за смеси, да се признаят като една субстанция, каквато са. Вторият компромис е свързан с това етеричните масла да се разглеждат като натурални биопродукти, което само по себе си ще изключи всички притеснения за вредни последствия за здравето на хората", каза тя.