Американската компания RoboTire започна да продава и инсталира свои роботизирани машини за бърза смяна на гуми на автомобили, които намаляват нуждата от хора и ускоряват целия процес.

В бъдеще можете да закарате автомобила си на вулканизатор за смяна на гумите, а там да ви обслужи робот. Точно това е визията на американската компания RoboTire, която разработи и започна да инсталира роботизирани помощници във вулканизационни цехове.

Роботизираните ръце на тази компания се произвеждат в САЩ и използват технологии като изкуствен интелект, компютърно зрение, машинно обучение, патентован софтуер и усъвършенствани камери с висока разделителна способност, всичко това с цел бързо и ефективно демонтиране и монтиране на автомобилни колела. За цялата операция, с помощта на един техник, този робот е в състояние да смени четири гуми на лек автомобил за около 25 минути. Това спестява време, улеснява най-трудната част от работата на хората и намалява риска от наранявания при работа.

RoboTire не посочва публично цената, но казва, че инвестицията в системата може да се изплати за по-малко от една година, както с намалени разходи за персонал, така и с повишена производителност.