Цената на любимото ястие на италианците - пастата, се повишава стремително. През март макаронените изделия са скочили със 17,5 на сто, а през април - с 16,5 на сто.

Това сочат данните на Националния статистически институт “Истат”, на които се позовава италианското министерство на икономическото развитие.

Независимо дали става дума за спагети с чесън и зехтин, или за пенне арабиата, цената върви нагоре, съобщава Си Ен Би Си.

Увеличението надвишава двойно индекса на потребителските цени

в Италия, който се е повишил с 8,1 на сто на годишна основа за април след 8,7 на сто за март според данните на “Рефинитив”. За сметка на това цените на пшеницата падат трайно - с 30% от май 2022 г.

Ястията с различни видове паста, които се предлагат по ресторантите, са поскъпнали с 6,1 на сто за година, съобщава групата за защита на правата на потребителите “Асутенти”.

Това повишение предизвика бурни реакции сред италианците, които консумират средно 23 килограма паста годишно. Поради това правителството сформира кризисен щаб, който да се заеме с въпроса.

Преди две седмици италианският министър на икономическото развитие Адолфо Урсо свиква среща с производители на макаронените изделия, потребителски организации и други представители на правителството. На нея дори е

обсъждан таван на цените на пастата, но предложението е било отхвърлено.

Това не е първото покачване на цените на пастата. През 2007 г. италианците стачкуваха за ден, отказвайки да купуват макаронени изделия, след като те поскъпнаха с почти 20 на сто.

В Италия обаче смятат, че по-високите цени се дължат на факта, че производителите понастоящем продават запасите от паста, които са били произведени при по-високи цени на суровините.

През март 2022 година цената на пшеницата достигна най-високите си равнища от повече от десетилетие на фона на руската инвазия в Украйна. В момента обаче котировките са на най-ниското си ниво от юли 2021 година, според данните на Организацията по прехрана и земеделие към ООН. “Високите цени на пастата се поддържат, за да има печалби. Надценките от полето до масата възлизат на 578%. Цените ще се понижат единствено при значителен спад на потреблението”, твърди председателят на “Асутенти” Фурио Труци.

Поради това организацията предлага “стачка за пастата”, която да продължи поне 15 дни

Последните проучвания за цените вече показват първите, макар и все още слаби признаци за спад, което означава, че през идните месеци ще се понижат значително, се посочва в съобщение на италианското министерство на икономическото развитие.

Сега се продават количества, произведени преди месеци, когато пшеницата е била скъпа, а енергийните разходи са достигнали пика си заради войната в Украйна, посочват пък от италианската асоциация, представляваща производителите на хранителни стоки. По-високите цени за пакетиране и логистика също са допринесли за скъпата паста.

От организацията допълват, че макаронените изделия са поскъпнали с 8,4 на сто за година, което отговаряло на равнището на средния индекс на инфлацията за потребителските стоки. Освен това много производители на паста били изправени пред фалит, а броят на фабриките за макаронени изделия в Италия намалял за 30 години от 500 на малко над 100.

От селскостопанската асоциация Coldiretti посочват, че италианските потребители са похарчили за тестени изделия над 800 млн. евро повече заради поскъпването им. Италианците са най-големите производители на тестени изделия в света - 3,2 млн. тона годишно. Освен това са и най-големите потребители на глава от населението.