Китай наскоро пусна насока за ускоряване на изграждането на двоен гигабитов интернет, който се отнася до 5G мрежата и гигабитовата оптична мрежа в страната.

Докато укрепва поддържането на телекомуникационните съоръжения в селските райони, страната ще засили междусекторното сътрудничество и използването на цифрови технологии, за да увеличи наличността на такива мрежи. Това показват насоките от 14 отговорни институции и ведомства, начело с Министерството на промишлеността и информатизацията, съобщава "Радио Китай".

Страната също така ще популяризира междумрежовата услуга за 5G роуминг, ще разшири покритието на гигабитовата оптична мрежа и ще стимулира изграждането и публичното споделяне на телекомуникационната инфраструктура в селските райони.

Китай постига стабилен напредък в изграждането на своята интернет мрежа. Последните данни на министерството показват, че до края на април общият брой на 5G базовите станции в страната е достигнал 2,73 милиона, което представлява 24,5% от броя на мобилните базови станции. До края на миналата година гигабитовите оптични мрежи в страната бяха в състояние да покрият повече от 500 милиона домакинства.