Световният рекорд за електрическо шофиране без презареждане бе счупен от израелската компания Electreon. От фирмата твърдят, че са изминали 1942,6 километра и по този начин доказват полезността на интересно собствено изобретение.

От Electreon уточняват, че се занимават с "технология, която трябва да ускори масовото използване на електромобилите". Израелците се фокусират основно върху инфраструктурата и по-специално върху безжичното зареждане на електрическите коли. В допълнение към паркирането, според Electreon, зареждането трябва да е възможно и по време на шофиране, което е решението и този световен рекорд да  е възможен.

Electreon постави световния рекорд за електрическо шофиране без зареждане на тестова писта с овална форма с технологията за зареждане близо до Тел Авив. За рекорда са били нужни повече от 100 часа с изминати общо 1942,6 километра от 55 различни шофьори, но без спирания за зареждане. Общо са изразходвани 241,7 kWh.

Странното е, че Electreon не използва изцяло електрически автомобил за този рекорд, а плъгин хибрид Toyota RAV4 PHEV. Според Electreon по този начин се доказва, че не е необходима голяма батерия, ако пътят, по който шофирате, може да я зареди. Това е и целта на Electreon - да направи ненужно пренасянето на големи, скъпи и тежки батерии с всички свързани с това финансови и други предимства.

От компанията искат да използват технологията не само за автомобили, но и за камиони и градски автобуси. За тази цел се организират тестови трасета в Германия, Швеция и Италия в сътрудничество с местните власти.