Марк Зукърбърг представи днес устройството за смесена реалност от ново поколение "Куест 3" (Quest 3) на неговата компания "Мета платформс" (Meta Platforms) в пост в "Инстаграм" като част от годишна гейминг конференция, предаде Ройтерс и БТА.

Цената на сета започва от 499 долара. Устройството ще бъде с 40 процента по-тънко от предишното поколение и ще дава възможност за цветно възприемане на смесена реалност, комбинирайки елементи на добавена и виртуална реалност, посочва Зукърбърг в поста си.

"Куест 3" ще има нов чипсет "Куалком" (Qualcomm) с двойна производителност на графиката, казва Зукърбърг, обещавайки повече детайли на годишната конференция на компанията за виртуалната реалност през септември.

Съобщението бе направено по-малко отседмица, преди очакваното представяне на първото устройство на "Епъл" ( Apple) за смесена реалност.

В момента "Мета" доминира пазара на устройства за допълнена и виртуална реалност с почти 80 процента пазарен дял и продадени 8,8 милиона устройства през 2022 г., по оценки на маркетиговата компания Ай Ди Си (IDC).