Ю Би Ес (UBS) започва от следващия месец да съкращава служителите на погълнатата от нея "Креди сюис" (Credit Suisse), съобщава Блумбърг, цитирана от Ройтерс.

Най-застрашени са банкери, трейдъри и поддържащ персонал в инвестиционните клонове на "Креди сюис" в Лондон, Ню Йорк и Азия, като никой не е застрахован, че ще запази работата си.

По изчисления на Ройтерс съкращенията ще възлязат на около 30 на сто от всички служителите на вече обединената банка, които са 120 000 души. Работещите за "Креди сюис" в момента са около 45 000.

Около 10 000 души ще бъдат съкратени, ако двете банки слеят домашния си бизнес, се посочва още в информацията на Блумбърг. Източник, запознат с плановете, твърди, че само в Цюрих ще бъдат съкратени 7000 служители от секторите на инвестиционното банкиране, търговската банка и поддръжката.

От Ю Би Ес и "Креди сюис" засега отказват коментар по въпроса.

Миналата седмица Ройтерс съобщи, че Ю Би Ес планира още през юли да съкрати повечето инвестиционни работни места на "Креди сюис" в Азия, най-вече в Китай, и в Австралия, предаде БТА.

По-рано този месец главният изпълнителен директор на Ю Би Ес Серджо Ермоти предупреди, че се налага да бъдат взети "болезнени решения", но не обяви детайли относно очакваните съкращения.