ООН призова днес за спешна подкрепа за развиващите се страни, за да могат да привлекат "мащабни инвестиции" за зеления си преход, което е ключово условие, за да може светът да постигне климатичните си цели до 2030 година, предаде Франс прес и БТА.

Развиващите се страни имат нужда от инвестиции във възобновяеми енергии на стойност от около 1,700 трилиона долара годишно. Това се посочва в годишния доклад за инвестициите в света на Конференцията на ООН за търговията и развитието.

Те обаче са привлекли само 544 милиарда долара преки чуждестранни инвестиции в чисти енергии през 2022 година.

"Закъсняваме с поне 10 години в усилията ни да се борим срещу климатичното затопляне. Да се инвестира във възобновяеми енергии в развиващи се страни е от ключово значение", подчертава в доклада генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Голяма част от растежа на международни инвестиции във възобновяеми енергии, които са нараснали почти тройно след приемането на Парижкото споразумение за климата през 2015 година, се е концентрирала в развитите икономики.

"Значително увеличение на инвестициите в устойчиви енергийни системи в развиващи се страни е от ключово значение, за да може светът да постигне климатичните си цели до 2030 година", каза генералният секретар на Конференцията на ООН за търговията и развитието Ребека Гринспан.

В глобален план растежът на инвестициите във възобновяеми енергии се е забавил през 2022 година. За сметка на това субсидиите за изкопаеми горива в света са достигнали 1 трилион долара през 2022 г., което е нов рекорд и е осем пъти над договорените субсидии за възобновяеми енергии.

Преките чуждестранни инвестиции в света са намалели с 12 на сто през 2022 година, за да достигнат 1,300 трилиона долара след силния растеж през 2021 година след огромния спад заради пандемията от КОВИД-19 през 2020 година.

Те са се понижили с 37 на сто в развитите страни до 378 млрд. долара, но са се увеличили с 4 на сто към развиващите се страни – до 916 млрд. евро.

Глобалното забавяне, което ще продължи и тази година, се дължи на кризи като войната в Украйна, повишените цени на хранителните стоки и на електроенергията и натискът, който дългът упражнява.

САЩ са получили най-голямо количество преки чуждестранни инвестиции миналата година, следвани от Китай, Сингапур, Хонконг, Бразилия, Австралия, Канада, Индия, Швеция и Франция.