Пикът на подмяната на старите разпределителни уреди по радиаторите на хората, които имат централно топлоснабдяване, с новите с дистанционно отчитане, ще е догодина. Тогава изтича срокът на годност на около половината от тези уреди и според закона вече не може да се поставят конвенционални. Това каза в студиото на „Тази сутрин“ на Би Ти Ви изпълнителният директор на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов.

По принцип от 2027 г. нататък всички уреди по радиаторите вече трябва да са с възможност за дистанционно отчитане. Но сегашните уреди са със срок на действие 10 години и през това лято около една трета от монтираните в страната навършват тази възраст. Догодина по това време ще е пикът на подмяната, защото изтича срокът на действие на около половината, каза Николов.

Трябва да се помисли за нарочна помощ от държавата за подмяната, защото уредите с дистанционно са три пъти по-скъпи от сегашните. Излиза така че законът задължава хората да си купят нещо по-скъпо, а те може да нямат тази финансова възможност. Според мен трябва да се помисли отсега за целенасочена помощ по линия на европейските фондове, каза в студиото Еленко Божков, бивш член на КЕВР и бивш зам.-министър на енергетиката.