Пазарът на минерали, жизненоважни за прехода от изкопаеми горива към възобновяеми енергии, е нараснал двойно през последните пет години. Това се посочва в доклад на Международната агенция за енергията (МАЕ), цитиран от ДПА.

До 2022 година пазарът за минерали като литий, кобалт, никел и мед е достигнал 320 милиарда долара и ще продължи да нараства бързо, обяви днес организацията с централа в Париж.

Критичните минерали, които "помагат за захранването на електрически превозни средства, вятърни турбини, соларни панели и други ключови технологии и са от ключово значение за прехода към чиста енергия", заемат все по-централно място в минната промишленост, според доклада.

По тази причина инвестициите в разработването им са нараснали с 30 на сто миналата година, следвани от увеличение с 20 на сто през 2021 година.

Литият е бил най-популярният от минералите, като инвестициите при него са нараснали с 50 на сто, следван от медта и никела, обяви МАЕ.

Рязкото увеличение на инвестициите "подпомага достъпността и скоростта на прехода към чиста енергия", сочи докладът.

"Трябва да бъде направено много повече, за да се гарантира, че веригите за доставки на критични минерали са сигурни и устойчиви", заяви директорът на МАЕ Фатих Бирол. Растежът на пазара обаче е окуражаващ, каза той, добавяйки, че е "от ключово значение за света да постигне целите си за енергията и климата".

Ако всички планирани проекти за критични минерали по света се осъществят, то доставките ще са достатъчно, за да постигнат настоящите климатични цели на национално ниво, според МАЕ.

Рискът от закъснения и технологични трудности обаче не оставя място за самоуспокоение, пише БТА. 

Прекомерната зависимост от няколко страни като Китай например, също буди опасения.

Тази зависимост не изглежда да намалява, според авторите на доклада.