Българската стопанска камара (БСК) подкрепя създаването на Консултативен съвет за Европейската зелена сделка, но възразява срещу формирането на два състава на Съвета - основен и разширен. Това става известно от становище на организацията по проекта на Постановление на Министерския съвет (ПМС) за създаване на Консултативния съвет, публикувано на интернет страницата на Камарата. Становището е адресирано до премиера и до министъра на околната среда и водите.

Проектът на ПМС предлага два състава на Съвета, но пропуска да уточни функционалната им компетентност, посочват от Камарата и препоръчват формирането на консолидиран съвет на равноправни партньори от заинтересованите страни, без прилагане на двустепенни състави.

Друга препоръка на БСК е функциите на Консултативния съвет да бъдат разширени извън обхвата само на Европейската зелена сделка и Националния план за възстановяване и устойчивост (чието изпълнение трябва да приключи през 2026 г.) и да обхващат по-широк кръг от теми и въпроси, свързани с околната среда и кръговата икономика.

Доколкото Европейската зелена сделка и свързаните с нея политики, мерки и дейности са широкообхватни и включват и модернизираните предложения на ЕК, съдържащи се в пакета "Подготвени за цел 55" (предложения за преразглеждане и актуализиране на законодателството на ЕС и за въвеждане на нови инициативи с цел да се гарантира, че политиките на ЕС са в съответствие с целите в областта на климата, договорени от Съвета на ЕС и Европейския парламент - бел. реп.), е видно, че те не засягат само политики и мерки в области околната среда, но включват и транспорт, сгради, енергетика, селско и горско стопанство, социално включване и т.н., посочва от БСК в становището си. От тази гледна точка според БСК ръководството на Консултативния съвет трябва да бъде в патримониума на министър-председателя или заместник министър-председател.