Колкото по-подготвена е страната ни за приемане на еврото, толкова повече ползи ще има от присъединяването ни към еврозоната. Това е основната теза в редовния годишен доклад на Икономическия институт на БАН, публикуван във вторник.

Учените от академията са направили сравнителен анализ на икономическите резултати на страните от еврозоната и членките на ЕС, които не са приели още единната европейска валута. Той показва, че в страните, възприели еврото след 2008 г., няма сериозни инфлационни сътресения. Но в същото време този процес

може да доведе до определени сътресения и рискове,

ако икономиката ни не е готова за него, пише в доклада.

Според тях например липсата на национално съгласие по някои реформи води до неизпълнение на вече поети ангажименти по националния план за възстановяване и устойчивост. Това от своя страна може да доведе до по-висок бюджетен дефицит и по-голяма нужда от външно финансиране, което би отложило членството на България в еврозоната и след 2025 г.

Докладът на учените предлага подкрепящите мерки за бизнеса да отпаднат при приемането на бюджета, а дивидентите на държавните предприятия да не се изземват в пълен размер, както предлага финансовият министър Асен Василев. Причината е, че според предварителните данни за изпълнението на бюджета за първите месеци на 2023 г. има влошаване на бюджетното салдо с 1,1 млрд. лв. поради по-ниските постъпления от данъци спрямо направените бюджетни разходи.

Освен това според тях компенсациите за високите енергийни цени, както и разходите за социално осигуряване, подпомагане и грижи продължават да нарастват през 2022 г. и все повече поставят в риск запазването на фискалната стабилност, въпреки че държавният дълг все още е нисък.

В доклада се препоръчва фискална предпазливост

и оставяне на буфери заради високата икономическа несигурност в региона и в света.

Учените споделят и опасенията, че съществува риск от неизпълнение на европейските инвестиционни проекти, включени в оперативните програми за отминалия вече бюджетен период 2014-2020 г., които трябва окончателно да се довършат и отчетат до края на 2023 г.