През 2022 г. страните от Европейския съюз са инвестирали около 69 милиарда евро в активи, които са от съществено значение за предоставянето на услуги, свързани с опазването на околната среда. Такива услуги представляват пречиствателните станции за отпадъчни води, превозните средства за транспортиране на отпадъци, придобиването на площи за създаване на природен резерват или по-екологично промишлено оборудване, обясняват от европейската статистическа агенция Евростат в най-новата си публикация от днес.

Около 44 милиарда евро, или 65 на сто от общите инвестиции за опазване на околната среда, са изразходвани както от корпорации, специализирани в услугите за опазване на околната среда, така и от компании, придобиващи технологии и оборудване, намаляващо отражението върху околната среда, произтичащо от техния производствен процес.

Останалият дял от инвестициите (35 на сто) идват от сектор държавно управление и нестопанския сектор.

Делът на инвестициите за опазване на околната среда като част от общите инвестиции е бил около 2,5 на сто през 2022 г. Делът на инвестициите за опазване на околната среда в общите инвестиции на корпорациите е бил 2 на сто, а в инвестициите, направени от държавите, е бил 4,8 на сто.

Най-значителна част от екологичните инвестиции е свързана с отпадъчните води и услугите по управление на отпадъците. През 2022 г. те са представлявали съответно 44 на сто и 25,7 на сто от общите инвестиции за опазване на околната среда, докато 10,5 на сто от средствата са били насочени към опазване на въздуха, а 7,8 на сто към защита от радиация, за научноизследователска и развойна дейност в областта на околната среда и други дейности за опазване на околната среда. За опазването на почвата и подземните води са били предназначени 6 на сто от инвестициите, а за опазване на биоразнообразието и ландшафта - 4,4 на сто, пише БТА. Останалите 1,6 на сто от инвестициите на ЕС в екология са били използвани за намаляване на шумовото замърсяване.