Първият хеликоптер по плана за възстановяване и устойчивост ще бъде готов на 15 декември, дотогава ние трябва да подготвим авиационния оператор, който трябва да бъде вписан и който ще оперира с него. Надяваме се януари месец хеликоптерът максимално бързо да бъде въведен в експлоатация. Това отговори на въпрос на "24 часа" министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, който участва, заедно с още четирима министри на пресконференция на премиера Николай Денков.

От неговите думи стана ясно, че отново ще бъде създадена фирма, която да бъде авиационен оператор на хеликоптерите за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS). Служебният вицепремиер и министър на транспорта Христо Алексиев закри новосъздадената с тази цел компания и предаде управлението на хеликоптерите на Държавния авиационен оператор (бившия правителствен отряд 28). Шеф на фирмата беше сегашният министър.

Днес Гвоздейков заяви, че рестартират процеса по изграждане на системата за спешната медицинска помощ по въздух, който бил забавен и поведен в грешна посока от служебното правителство. Системата ще бъде изградена, отчитайки всички европейски правила в тази област. 

„Служебното правителство се е опитвало, чрез различни нарушения на нормативните документи, да вмени тази дейност на Държавния авиационен оператор, който не е търговско дружество и не отговаря на изискванията“, подчерта министърът.

Той посочи, че предишният кабинет е искал да изгради оперативните бази за хеликоптерите на територията на няколко болници в страната. „Това е абсолютно недопустимо и е в противоречие със закона. Оперативната база представлява терен от над 6 декара, на който трябва да бъде изградена площадка и инфраструктурата, с която да се осигури поддръжката на хеликоптерите, местата за почивка на персонала, местата за навигация и комуникация, ГСМ склад. Всичко това няма как да бъде изградено на територията на болница“, смята той.  

Гвоздейков заяви, че този процес вече е спрян и се работи по нов по-ефективен модел, при който базите са така разположени в страната, че да покриват изискванията за т. нар. „златен час“ за транспортиране на пострадал до болнично заведение. „Новото разпределение на базите ще даде възможност във всяка точка на страната да могат да стигат два хеликоптера едновременно“, заяви Гвоздейков.

Министърът разясни, че ще бъдат изградени 6 оперативни бази, като терените за четири от тях вече са осигурени. „Работим в екип с Министерството на отбраната през следващата седмица да бъдат прехвърлени и последните два имота към Министерството на здравеопазването, за да стартират обществените поръчки за изграждането на базите по ПВУ“, отбеляза той. 

 Процедурата, по плана за възстановяване и устойчивост за доставка на нов подвижен състав, която беше спряна, е стартирана. В момента процедурата за случаен подбор се намира в Агенцията за обществени поръчки, може би в началото на следващата седмицата ще бъде видима. Работи по новия бюджет с визия за модернизация на транспорта, така че там ще вземем съответните мерки и ще направим каквото е необходимо да подновим подвижния състав в максимално кратки срокове, каза още Гвоздейков.