Най-нашироко се оказва, че живеят в Силистра, най-тясно е на бургазлии

В България се строят все повече апартаменти и къщи, но тяхната площ непрекъснато намалява. Това показват данните за новите жилища през второто тримесечие на т.г., които НСИ публикува във вторник.

През месеците април, май и юни в България са издадени актовете за експлоатация на нови 1180 сгради с 5198 жилища в тях. Кооперациите са с 1,4% по-малко спрямо година по-рано, но

броят на апартаментите в тях е с 27,5% повече

Ако се вземат данните за цялото първо полугодие на 2023 г., се вижда същата тенденция - броят на новите сгради се увеличава незначително на годишна база - само с 5,7%, но на жилищата се вдига с 18,4%.

Площта им за цялото първо полугодие у нас е 970 300 квадратни метра и се увеличава с 15% спрямо година по-рано. Това показва, че на пазара излизат все повече апартаменти, но

средната им площ става все по-малка

Тристайните жилища все още са най-много на пазара на ново строителство, но заемат дял от 32,9%, т.е. почти колкото са и двустайните - 32%.

Само допреди година и половина-две много брокери твърдяха, че българинът едва ли не се е втурнал да купува все по-големи жилища, защото по време на локдауна всички разбрали, че им липсва достатъчно жилищна площ. Действителността обаче опровергава този прекален оптимизъм. В действителност повечето нови кооперации, които се появяват на пазара, задължително имат повече двустайни апартаменти и дори едностайни, за да може предприемачът да ги продаде по-бързо. Обширните апартаменти с по 4, 5 или повече стаи са изключителна рядкост и представляват не повече от 4,2% дял на пазара.

Данните за второто тримесечие на 2023 г. дори показват, че

едностайните апартаменти внезапно са се увеличили

тройно в рамките на една година. През второто тримесечие на 2022 г. те са били малко над 200, а година по-късно на пазара излизат над 600 нови едностайни жилища.

Има съществена разлика в големината на новите жилища по региони. В Силистра например средната полезна площ на едно ново жилище е 212,9 кв. метра. Само че в дунавския областен град през същото време са пуснати в експлоатация 7 нови сгради с 8 жилища в тях, т.е. очевидно става дума за къщи, а не за кооперации.

В столицата, където е доста по-вероятно да става дума за блокове, средната площ на едно ново жилище също не е малка - 157 квадратни метра.

На другия полюс е Бургас, където има много оживен имотен пазар и много ново строителство, но средната площ на ново жилище е едва 57 квадрата. Следва Велико Търново със 72,3 квадратни метра.