Уникална магистърска програма по интелектуална собственост и технологичен трансфер стартира за първи път в у нас в Софийски университет „Св. Св. Климент Охридски“. Тя е единствената, разработена съвместно с Европейското патентно ведомство, а кандидатстването вече тече.

Миналата година двете организации създадоха хъб за интелектуална собственост и технологичен трансфер на междуинституционално ниво, а магистърската програмата е резултат от неговата дейност.

Програмата предоставя специализирани знания, експертиза и практика както за европейската система, така и за прецедената система. Водещи лектори от Европейското патентно ведомство, Световната организация по интелектуална собственост, Американското патентно ведомство и други международни университети ще изложат своите практика и експертиза в областта на изобретенията, търговските марки, промишлените дизайни, търговската тайна, лицензирането, оценката на интелектуалната собственост, технологичния трансфер, спиноф и стартъп компаниите, нелоялната конкуренция, фалшивите стоки, авторските права и свързаните с тях индустрии. Обучението е двусеместриално, на английски език и е в хибриден формат – основно лекциите ще бъдат онлайн, като така ще се даде възможност да се включат и чуждестранни студенти. Ще има и присъствени модули при гостуване в България на някои от лекторите.

Програмата е подходяща и за практици, лидери и мениджъри, които желаят да разберат как чрез интелектуалната собственост ще направят бизнеса си по-успешен. Дипломантите получават европейска диплома и сертификат от партньорските организации за завършено обучение със специализация „Мениджър интелектуална собственост и технологичен трансфер“. Успешно завършилите имат възможност за кариерно развитие чрез едногодишен стаж в Европейското патентно ведомство или в Службата на ЕС по интелектуална собственост, изцяло финансиран от една от двете организации, което дава и възможност за бъдещо професионално реализиране в европейските структури.

Целта на програмата е да се подпомогне българската иновационна система с кадри в областта, съобщиха от университета. Завършилите програмата могат да намерят професионална реализация в научноизследователски институти, бизнес центрове, технологични и бизнес паркове, адвокатски кантори, дружества и бюра с предмет на дейност в областта на закрилата и защитата на интелектуалната собственост, в държавната администрация, както и в международните и европейски организации в областта и др.

Магистърската програма стартира от академичната 2023-2024 г. За повече информация: https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/fakulteti/stopanski_fakultet/specialnosti/magist_rski_programi/stopanski_fakultet/specialnost_stopansko_upravlenie/magist_rski_programi_za_specialisti/intelektualna_sobstvenost_i_tehnologichen_transfer_s_obuchenie_na_anglijski_ezik