Хърватският външен министър Гордан Гърлич Радман каза днес в Толедо, Испания, че Хърватия предлага пристанищата си за износ на украинско жито по Коридора на солидарност и в момента разширява капацитета им, съобщи хърватският сайт Индекс.

„Хърватия предлага своите пристанища, на първо място пристанищата в Риека, Сплит, Плоче и, разбира се, Вуковар на Дунав. В момента работим върху повишаването на капацитета ни“, посочи Гърлич Радман, който участва в неформална среща на външните министри от Европейския съюз.

По Коридора за солидарност, създаден през май миналата година, е изнесено повече от 44,4 милиона тона зърно, олио и подобни продукти до юни тази година, според информация на сайта на Европейската комисия. Коридорите помогнаха на Украйна да изнесе и повече от 36 милиона тона други продукти, като руда, желязо и стомана, почва и дърва, което ѝ е донесло печалба от около 33 милиарда евро, пише БТА. 

„Трябва да направим всичко, за да пренесем украинското зърно до страните, изправени пред хранителна криза, особено в Африка“, каза Гърлич Радман.