Швейцарските шофьори на VW вероятно ще останат с празни ръце в дизеловия скандал: Груповият иск, заведен от 2000 собственици на дизелови автомобили Volkswagen с манипулирани двигатели, който беше заведен в Германия, ще бъде прекратен без обезщетение. Това заяви френскоговорящата швейцарска организация за защита на потребителите Fédération romande des consommateurs (FRC) в отговор на репортаж на телевизията RTS в събота вечерта. Ищците се надяваха на обезщетение между 1600 и 5000 евро, според FRC.

Швейцарците са практически единствените, които не могат да бъдат обезщетени в аферата VW, каза Софи Мишо Гигон, генерален секретар на FRC, обществената телевизия RTS.

До края на 2017 г. повече от 2000 души са прехвърлили правата си на доставчика на правни услуги myRight за групов иск, заведен в Германия от адвокатска кантора в Берлин срещу производителя на автомобили.

След първия правен провал на собственик на VW съдебните разноски и разходите за адвокати в крайна сметка се оказаха твърде високи, казват от FRC. „Предвид ниските изгледи за успех, myRight реши да не продължи производството“, допълват защитниците на потребителите. Швейцарските собственици на VW вече имат възможност да заведат индивидуални дела, които според RTS са скъпи и сложни.

Според FRC VW Group вече е похарчила почти 30 милиарда франка за обезщетения и съдебни разноски. През 2018 г. делото, заведено от германската потребителска асоциация VZBV, доведе до споразумение в полза на 260 000 клиенти. Обезщетението варира от 1350 до 6257 евро на човек.