Но за постигане на печалба е добре да замразите вложението за поне 5 години, да направите портфолио с ценните камъни и да не купувате нищо без сертификат

Най-добър приятел на жената е... диамантът. Това е стар виц, който придобива друг смисъл, ако на скъпоценния камък се погледне като инвестиция. Но с едно уточнение - сравнително скъпа е, макар сега цените да падат. Средно с 18% спрямо миналата година са поевтинели диамантите, се вижда от глобалния индекс на цените на необработените камъни. Така в края на първата половина на тази година еднокаратов естествен диамант с над средно качество се е търгувал за 6700, а сега е 5300 долара.

 През юни 2022 г. една от най-големите компании в този бизнес свали цената падна до около 850 долара, след като преди година продаваше за 1400 долара за карат необработени диаманти. Поевтиняването се отнася основно за камъни между 2 и 4 карата. От тях идват диамантите за годежни пръстени, които са с високо, но не безупречно качество.

Анализатори на този пазар смятат, че спадът в цените им сега е движен от две основни причини. Първата е, че той компенсира рязкото им увеличение по време на пандемията. Тогава повечето хора свиха разходите си за развлечения и пътувания, а заради сътресенията в икономиките по това време инвестицията в диаманти и злато се оказа една от доходните възможности.

Втората причина е конкуренцията на растящото предлагане на синтетични диаманти, които подбиват цените и на естествените. Макар че добивът им се свива и това би трябвало да тласне цените нагоре.

Диамантите са специална инвестиция. Съветът на експерти е, че моментът е подходящ за купуване, тъй като очакванията са котировките отново да тръгнат нагоре и

да останат сравнително стабилни за по-дълъг период

Прогнозите са за поскъпване около 3-5% на година, независимо от състоянието на световните икономики.

Скъпоценните камъни, макар и скъпи, са удобен начин за инвестиция, не изискват специални грижи и условия на съхранение както една картина например или други произведения на изкуството. А за тези, които се водят от принципа око да види, ръка да пипне, скъпоценните камъни са физически актив, за разлика от повечето финансови инструменти, които остават невидими. И все пак периодично почистване, полиране и професионална поддръжка на камъните ще се отплатят при препродажбата.

Разбира се, има и рискове, ако се насочите към инвестиране в скъпоценни камъни, а не се купуват като бижу или за подарък. Върху сделката с тях се начислява ДДС, което я оскъпява, а данъкът не се възстановява.

Ценообразуването им е сложно и трудно за контрол от неспециалист. Това означава, че дори и да следи котировките на диамантената борса в Антверпен, която основно влияе върху цените, собственикът на диаманти трудно може да оцени какво притежава и каква точно цена да поиска. Ще се наложи да посети специализирана лаборатория за оценка, която не е безплатна.

Препоръчително е да наемете сейф или трезор, в който да съхранявате скъпоценните камъни, за да защитите инвестицията си максимално от кражба.

Стабилността при цените на диамантите се дължи и на това, че спекулативните сделки с тях са редки, което означава, че

ако търсите бърза доходност от парите си, не са подходящи

Най-честият съвет е да се изчакат поне 5 години, преди да се търси препродажба.

Тайната на сделката при покупка е гарантирана. Обратното изкупуване също, но е добре да се знае, че при него може да има загуба и от 25%, ако се направи в кратки срокове. Диамантите се продават и изкупуват обратно само със сертификат, и то не от всяка лаборатория. “Паспортът” на камъка гарантира, че е истински. В него са записани четирите основни характеристики, които определят ценността - шлифовка, тегло, чистота и цвят, както и серийният номер.

Последните промени във Валутния закон у нас разрешават свободното им пренасяне през границата, за разлика от монети и кюлчета злато, за които се запазва режимът на обявяване на произхода им.

Експерти от бранша уверяват, че твърдението за скъпоценните камъни като вложение само за богати не е вярно. За покупката може да са достатъчни и не повече от 1000 долара, но може да трябват и милиони. В момента например цените на най-малките са под 1000 лв., а на най-търсените - около 12 000 лв. В повечето държави не се облагат с данъци, за разлика от другите активи.

Тъй като цените са различни за всеки диамант, съветът на експертите е да се разнообрази портфолиото - т.е.

вместо един по-голям да се купят няколко по-малки

Бижутер например посочва, че за последните 10 г. сините камъни са поскъпнали с 200%, а традиционните бели - с под 5%. Повечето златарски къщи и борси предлагат програма за реинвестиране чрез замяна на един камък с по-скъп и доплащане.

Който търси диаманти за инвестиране, е най-добре да се допита до експерт. При такова вложение е добре да се търси баланс между параметрите, които определят стойността на камъните - карати, шлифоване, цвят, сертификат. Каратите, които всъщност показват теглото, трябва да бъдат точни и да съответстват на записаното в сертификата.

Шлифоването често не се препоръчва, но ако се направи, трябва да бъде надлежно в паспорта и добре изпълнено. Цветните диаманти имат по-резки промени в цените, но пък по-трудно намират купувачи, тъй като те трябва да харесат и цвета. Чистотата на диаманта обикновено се вижда и с просто око по неговата прозрачност, но все пак е добре изборът да бъде проверен и при бижутер.

Не купувайте нищо без сертификат, дори да изтлежда супер изгодна сделка, посочват експерти. Сертификатът е гаранция за произход на камъка, без него няма обратно изкупуване, а при продажба цената ще е много под пазарната. В последно време се използва надпис, направен с лазер в самия диамант. Така се замества хартиеният сертификат, който може да бъде изгубен, откраднат или фалшифициран.

Бижутерите имат и скала за оценка на ценността на диамантите. Например прозрачността на камъка носи 30 точки в зависимост от това дали има дефекти и замърсявания. Един карат се превежда в 200 милиграма, които се стандартизират в система със 100 точки. Така например 0,7-каратов би бил оценен със 70 точки. Безцветните диаманти се оценяват по скала, при която D е най -ценен, а Z е с най-малка стойност.

Опитни бижутери съветват също

да не се влагат пари в камъни, рекламирани с цвят в кавички

- например “сини” диаманти, защото това е знак, че са третирани, за да се постигне този цвят, което намалява инвестиционната им стойност. Ако камъкът е вграден в бижу, задължително е да се потърсят знаци по него, които показват нивото на изработка и вида на благородния метал. Ако е изработен от специалист бижутер, може да е уникат с висока инвестиционна стойност.

И въпреки колебанията на цените, инвестиционната стойност на диамантите ще носи доход, ако са купени на цена, максимално близка до пазарната. Дори и горницата над нея от 25- 30% също е оправдан риск. Но плащането над тези нива вече почти гарантира загуба от инвестицията.

А за сигурност на покупката е добре да се вземат от компании, които са утвърдени имена в този бизнес. Друга особеност е, че възрастта на диаманта добавя печалба.