Между 25 и 30% от ресурса на "Български пощи" не носи приходи, а разходи, плащат се заплати, ток. Това заяви зам.-министърът на транспорта Григорий Григоров пред депутати от транспортната комисия, които имаха въпроси за дълговете на пощите. При един частен оператор това не би било възможно и тези хора и ресурси щели да бъдат съкратени, но при държавните пощи това нямало да се случи.

Григоров съобщи на народните представители резултатите от анализа на дружеството, който новият екип на министерството е направил. От  2019 до 2021 г. дружеството е покривало загубите си с компенсации от държавата. През 2022 г., когато пращанията за ковид кризата са спрени, а тогава беше и хакерската атака, която донесла 17 млн. лв. загуби, дружеството е приключило годината на минус 63 млн. лв.

Към юни тази година данните показват 6 млн. лв. в брой и 96 млн. лв. задължения. Целта е и със заема от държавата пощите да не приключат на минус. Правителството отпусна 50 млн. лв. за покриване на оперативни разходи. Задачата е дружеството да не приключи годината с 96 млн. лв. загуба, а с 83 млн. Приходите са с 3-4 млн. лв. на месец  по-малко от разходите.

Ресорният зам.-министър съобщи, че е подготвен законопроект, с който да се изменим сегашното планиране на компенсациите. Специално за универсалната пощенска услуга те не са справедливи, нито навременни, смята той. Направено е, след сериозна борба, остойностяване на услугите на пощите, за да е ясно кои носят загуба и какво да се направи, за да се покрива тя. Както и какви реални компенсации да се искат от държавата.

В края на юли е изпратен на Европейската комисия план за преструктуриране, след отпуските Григоров се надява от комисията да изпратят бележките си, а до края на месеца се очаква оттам посещение на място. Одобряването на плана е критично за пощите, той като оттат се очаква финансиране по плана за възстановяване.

Една от новите услуги, които ще предлагат пощите е "пари в брой". В населените места, където няма банкомати, хората да си теглят парите от пощите без такса. За това имало одобрение от Министерството на финансите.

Изготвена е продуктова стратегия за действие от януари догодина до 2030-а и IT стратегия за съвременно хардуерно и софтуерно осигуряване, което да даде и добра кибер защита.

Депутатът Георги Свиленски заяви, че държавният заем от 50 млн. лв. бил за нови компютри за пощите, бившият министър казал в парламента, че настоящите са модел "Правец 82", а сега ставало ясно, че парите се ползват за заплати и ток.

Григорий Григоров отговори, че няма да се направи инвестиция, докато дружеството не се стабилизира. Но въпреки това съобщи, че ще се подменят около 2000 компютъра.

Депутатът от БСП попита и колко клонове са затворени и защо хората остават без услугите на пощите. Зам.-министърът заяви, че от 2900 клона са закрити 96. Той припомни, че пощенски клон се открива в населено място с 800 жители. Но заяви, че в следващите 2-3 години няма да се закриват други клонове, въпреки че се очаква натиск от Европейската комисия. В населените места, където има само един клон и той е закрит, се изпращат мобилни пощи два пъти в седмицата, за да се плащат пенсии и да се извършват други пощенски услуги.